Gajba paradajza od 10 kg za 1 EUR

Gajba paradajza od desetak kilograma u Strumici u Makedoniji košta jedan evro zbog veoma niske otkupne cene i nekontrolisanog uvoza iz Albanije.

Region

Izvor: Capital.ba

Nedelja, 28.06.2015.

13:24

Default images
Foto: Thinkstock.com

U Savezu sindikata proljoprivrednih proizvođača iz Strumice kažu da je do sada u Makedoniju uvezeno oko dve hiljade tona paradajza, piše skopski „Utrinski vesnik“.

Dragi Pamukov iz Poljoprivredne zadruge „Vege freš“ kaže da je izvoz paradajza ove godine minoran i navodi podatak da je do sada na tržišta bivše Jugoslavije plasirano oko 4.500 tona.

“Naš paradajz je jeftin budući da se u zemljama na Balkanu koje nemaju sopstvenu proizvodnju, kao što je slučaj sa BiH i Crnu Goru, uvozi paradajz iz Albanije i Turske“, naveo je Pamukov.

Prema njegovim rečima, Makedonija više nije jedini proizvođač paradajza iz plastenika na Balkanu, jer sličnu proizvodnju njihovoj imaju Srbija i Hrvatska.

Makedonski ministar poljoprivrede Mihail Cvetkov tvrdi da je u Makedoniju iz Albanije stiglo samo šest kamiona sa paradajzom.

Osim paradajza, niske otkupne cene imaju i krastavac, krompir i paprika.

Paradajz se kupuje po ceni od četiri do 10 denera po kilogramu, krompir od pet do osam, a paprika za 20 denera po kilogramu. Jedan evro vredi 61 dener.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: