Mađari u čudu - gde su investicije?

Centralna banka Mađarske snizila je prognozu rasta investicija za tekuću godinu sa ranijih 5,2 odsto na 2,2 procenta u novom kvartalnom izveštaju o inflaciji.

Region

Izvor: Tanjug

Petak, 26.06.2015.

08:35

Default images
Foto: Thinkstock

Banka je objavila da je bruto akumulacija fiksnog kapitala smanjena u prvom kvartalu, uglavnom zbog pada investicija u javnom sektoru, prenosi mađarska agencija MTI.

Prema predviđanju banke, investicije u Mađarskoj će u 2016. godini opasti 2,1 odsto, što je više od ranije prognoze pada za 1,2 procenta, koja je data u martu ove godine.

Banka Mađarske je, takođe, procenila da će potrošnja domaćinstava porasti za 3,2 odsto ove godine i za tri odsto dogodine, a očekuje se i rast izvoza od osam odsto u tekućoj i od 7,9 procenata u sledećoj godini.

Centralna banka je takođe oborila svoju projekciju bazne inflacije na 1,5 odsto za 2015. godinu sa prethodno predviđenih 1,6 procenata, dok je za iduću godinu smanjila na 2,8 odsto sa 3,0 odsto.

Mađarski budžetski deficit, prema računovodstvenim propisima Evropske unije, kako ocenjuje banka, biće 2,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) naredne godine, u odnosu na dva procenta kako je bilo predviđeno zakonom o budžetu, navodi se u izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: