MMF napustio BiH - kako će preživeti?

Bosna i Hercegovina više ne može da računa na novac Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), zbog čega će vlasti morati da traže alternative.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 25.06.2015.

09:35

Default images
Foto: Beta/AP

“BiH će morati i da smanjuje troškove i određene kapitalne transfere”, izjavila je federalna ministarka finansija, Jelka Milićević.

"Znali smo već u prvoj misiji da MMF ima mnogo uslova i da ih nećemo moći lako da ih ispunimo, tako da nismo sedeli skrštenih ruku. Ali, sada je jasno da ćemo velike probleme morati da rešimo bez MMF-a", rekla je Milićević za Dnevni avaz.

Prema njenim rečima, rebalans federalnog budžeta ići će u pravcu smanjenja troškova, odnosno transfera i kapitalnih transfera, a vlast mora energičnije da krene u reforme i rezove, pre svega u reformu javne uprave, kao i zakona o radu.

"Moraćemo drugačije da postavimo fiskalnu stabilnost i reformu javne uprave ako mislimo sebi dobro. Sami sebi ćemo morati da odredimo te termine, ako želimo da preživimo", upozorila je ministarka.

Potvrdila je da će, najverovatnije, biti odložena isplata podsticaja privredi, kao i stvaranje povoljnijih preduslova za stabilnije punjenje budžeta.

"U ovom trenutku mi nismo ozbiljni partneri MMF-a u smislu reformi za koje oni vide da su nam neophodne", kaže Milićevićeva.

Deficit u Federaciji BiH iznosi 646 miliona konvertibilnih maraka (KM), odnosno, oko 330 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: