Forinta slabi, cene zacementirane

Slabljenje forinte nije značajnije ubrzalo inflaciju kao što je to bilo za vreme globalne finansijske krize iz 2008, navode ekonomisti Nacionalne banke Mađarske

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 25.06.2015.

08:11

Default images
Foto: Thinkstock

Kretanje valute jedna je od ključnih stavki koje centralne banke uzimaju u obzir pri proceni inflacije, a slabljenje lokalne valute u teoriji podstiče inflaciju, budući da uvozna roba postaje skuplja, navode ekonomisti Đerđ Molnar i Barnanaš Virag, a prenosi Rojters.

Iako je forinta oslabila više od četiri odsto u odnosu na evro od sredine 2013, inflacija je u Mađarskoj blizu nule poslednje dve godine.

Mađarska centralna banka je ranije ove nedelje snizila ključnu kamatnu stopu na 1,5 odsto i to je četvrto rezanje stope u isto toliko meseci.

Banka je prognozu inflacije za 2015. podigla sa nule na 0,3 odsto, dok u 2016. očekuje stopu od 2,4 odsto, u odnosu na ranije prognoziranih 2,6 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: