Hrvatska ulaže u start-apove, kad ćemo mi?

Hrvatska će osnovati prvi fond za preduzetnički kapital, vredan 150 miliona kuna (20 miliona evra), namenjen finansiranju hrvatskih start-ap kompanija.

Region

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.06.2015.

14:05

Default images
Foto: Thinkstock

To je najavio ministar preduzetništva Gordan Maras odgovarajući na pitanja Tviter korisnika o poketanju ovakvih preduzeća.

Precizirao je da je fond osmišljen prema modelu javno-privatnog partnerstva između države i privatnih investitora, i zahvaljujući njemu hrvatski preduzetnici više neće morati da novac traže u inostranstvu, prenosi Tportal.

Ministar je objasnio da će od ukupno namenjenih 20 miliona evra, država obezbediti 12 miliona a osam miliona evra daće privatni investitori.

Rekao je da će sredinom jula biti objavljen poziv fond-menadžerima, i da bi ugovori s njima trebalo da budu zaključeni posle 1. oktobra.

Preduzetnici će, prema njegovim rečima, moći da dobiju iznos do 10 odsto vrednosti fonda, odnosno, do dva miliona evra.

Istakao je da vrednovanje projekata neće raditi državni službenici, već oni koji upravljaju fondom.

"Očekujemo tridesetak kvalitetnih ulaganja", kazao je Maras i dodao da će se novac deliti isključivo za projekte u Hrvatskoj i za hrvatske firme, ne starije od sedam godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: