"Dosta je seminara, treba nam novac"

Aleksandar Vučić poručio je da zemlje regiona od EU očekuju bolju i veću pomoć, a ako to nije moguće onda Evropa to treba da kaže kako bismo se snalazili sami

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2015.

11:26

Default images
Foto: Tanjug

"Treba nam novac iz evropskih fodova. Dosta nam je seminara, treba nam novac za izgradnju puteva i pruga. Ako ne možete opredeliti sredstva onda kažite, pa ćemo mi naći sredstva", rekao je srpski premijer.

Vučić je u diskusiji na konferenciji "Tiranski razgovori 2015.", u organizaciji Bečkog ekonomskog foruma, kazao da naš narod ne treba potcenjivati jer oni očekuju konkretne rezultate.

Skup u Tirani, ukazao je premijer, predstavlja "krik svih učesnika" i poziv EU i Evropskoj komisiji da analizira situaciju, dobro je sagleda i na pravi način oceni - da nam pomogne i bolje i više.

Na pitanje moderatora foruma, nekadašnjeg šefa nemačke diplomatije Joške Fišera, šta premijeri regiona očekuju od predstojećeg Samita o Zapadnom Balkanu, koji će krajem avgusta biti održan u Beču, Vučić je rekao da je građanima potrebno "nešto opipljivo, neki konkretni rezultati".

"Doćićemo u Beč kroz dva meseca i nadam se da ćemo imati nešto da ponudimo i pokažemo kancelarki (Angeli) Merkel i svima nama, a pre svega našim građanima. Da kažemo: u redu, napravili smo zajedničke projekte, koji se vežu za izgradnju puteva i pruga", naveo je premijer.

On je dodao da su najvažniji projekti u regionu definisani i dogovoreni još na sastanku sa komesarom Johanesom Hanom u Briselu.

Prema njegovim rečima, ubrzavanje evropskih integracija za sve u regionu je nešto što je jako važno za ovaj deo Evrope, jer region Balkana je i dalje "ranjiv i suočen sa dosta političkih i ekonomskih problema".

I albanski premijer Edi Rama je istakao da od bečkog skupa očekuje veću pažnju i pomoć EU.

Mihajlović: S projektima u Beč

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je da je poseta srpskog premijera Aleksandra Vučića i njegovo učešće na konferenciji Bečkog ekonomskog foruma u Tirani još jednom pokazala da je Srbija faktor stabilnosti u regionu.

Ona je objasnila da je Srbija prethodnih meseci radila zajedno sa Albanijom, kroz zajedničku radnu grupu, u želji da predloži vrlo konkretne projekte i da premijeri, pre svega Srbije i Albanije predlože na Samitu o Zapadnom Balkanu, krajem avgusta u Beču, nekoliko važnih projekata koji su od regionalnog značaja.

Prema njenim rečima, politička stabilnost, koja treba da se ostvaruje, a sada se već ostvaruje u odnosima Tirane i Beograda, jeste jedan od uslova bržeg ekonomskog razvoja.

"Sasvim sigurno ćemo u narendih 15 dana pripremiti dokument protokola izmedju Sbrije i Albanije a možda će u tom protokolu biti i Crna Gora, koji će dva premijera potpisati. U pitanju je autoput preko Kosova do albanske luke", rekal je Mihajlović.

Razgovaraćemo, najavila je, i o rekonstrukciji železničke pruge.

"Sve to što radimo uklapamo u jednu glavnu mrežu evropskih interkonekcija, odnosno glavnu mrežu EU. Zemlje Zapadnog Balkana sa projektima u infrastrukturi su jednim korakom već u EU. To je u stavri poruka ovog foruma i posete prmeijera", istakla je potpredsednica Vlade Srbije.

Ona je najavila i da će premijer Vučić u Beč, krajem avgusta, otputovati sa pripremljenim projektima i porukom celog regiona koja će glasiti: "Znamo šta hoćemo, imamo projekte koji su vrlo važni i koji povezuju sve zemlje regiona, a bez tog povezivanja nema razvoja Zapadnog Balkana".

Toga je, kako smatra, svesna i EU.

Sa EU, Mihajlović ističe, treba razgovarati da li je spremna ne samo da finansira odredjene projekte, jer negde imamo idejni projekat, negde nam je potreban glavni projekat, negde nam je potrebna studija o izvodljivosti, i da nakon toga razmišljamo koji su izvori finansiranja.

"Hoće li to biti EU, ili Istok, Zapad ili će to Srbija sama učiniti odredjujući prioritete, jer je to što Srbiju razdvaja od ostalih zemalja. Mi smo definisali prioriet. Napravaili smo pasoše svakog projekta. Koliko budemo spremni ekonomski bićemo u stanju odredjene projekte da pokrenemo sasmostalno", poručila je ona na kraju posete Tirani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: