Hrvati u čudu - ostaju bez struje

Hrvatskoj će za pet godina nedostajati energija za pokretanje proizvodnje, a gradnja novih kapaciteta nije daleko odmakla, upozorili su stručnjaci.

Region

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2015.

18:25

Default images
Foto: Thinkstock.com

"Zbog novih normi, odnosno graničnih vrednosti emisija štetnih gasova, s prvim danom 2018. s radom moraju da prestanu TE Sisak i Rijeka, Plomin 1, TE-TO Osijek i još neki, manji - ugasiće se ukupno 1.200 MW", izjavio je energetičar Marijan Kalea.

On se zapitao kako će i s kojim novcem Hrvatska nadoknaditi uvozom izgubljenu domaću proizvodnju.

Do 2020. godine iz pogona mora da izađe čak 1.200 MW snage instalirane u starim elektranama, pri čemu Hrvatska elektroprivreda (HEP) ukupno raspolaže s 3.654 megavata kapaciteta, piše riječki Novi list.

Pri tome, u narednih pet godina će, s privrednim oporavkom, da raste i tražnja za energijom, pa računice kažu da će Hrvatskoj da nedostaje ukupno oko 2.000 megavata proizvodnih kapaciteta.

List dodaje da pregovori HEP-a i japanskog Marubenija o gradnji Plomina C kasne i da neće biti ovekovečeni ugovorom pre jeseni, zatim da je gradnja HE Ombla kod Dubrovnika "na nikad dužem štapu", investicija termoelektrane na gas u Osijeku je takođe u povojima, a termoelektrani na ugalj u Pločama su se usprotivili građani.

Stručnjaci ističu da sve zajedno, čak i ako se realizuje na vreme - neće biti dovoljno da nadoknadi 1.200 MW struje iz elektrana koje u narednih pet godina moraju da prestanu s radom, uz još oko 1.000 megavata, koliko će novih kapaciteta biti potrebno zbog povećane potrošnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: