Polemika u Hrvatskoj: Da li je bolje?

Zahvaljujući jačanju potrošnje i izvoza, većina hrvatskih makroekonomista procenjuje da je privreda u prvom tromesečju ove godine porasla drugi kvartal zaredom.

Region

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2015.

14:44

Default images
Foto: Thinkstock

Time bi se definitivno potvrdilo da je posle šest godina izašla iz recesije.

Državni zavod za statistiku (DZS) još nije objavio prvu procenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) za prvi kvartal, ali su makroekonomisti, koji su učestvovali u anketi Hine, procenili u proseku da je privreda porasla 0,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Tportal.

Kako se navodi, ukoliko se te procene obistine, bilo bi to drugo tromesečje zaredom kako BDP raste, s obzirom na to da je u poslednjem kvartalu prošle godine ojačao 0,3 odsto.

Skoro svi najznačajniji podaci pokazuju pozitivna kretanja u prvom kvartalu, mada je takav trend podstaknut, pre svega, oporavkom inostrane tražnje.

Prema podacima DZS-a, Hrvatska je od januara do marta izvezla robe u vrednosti 19,3 milijarde kuna (2,5 milijardi evra), što je 7,5 odsto više nego u istom razdoblju lani. To se najviše duguje ubrzanju rasta privrede Evropske unije, najvećeg hrvatskog spoljnotrgovinskog partnera.

Uvoz je istovremeno porastao 4,5 odsto, na 31,8 milijardi kuna.

Međutim, pojedini stručnjaci ističu da domaća tražnja još "grebe po dnu". Iako se određeni pozitivni pomaci vide kod trgovine na malo, oni su još ograničenog delovanja, s obzirom na niske nivoe na kojima se lična potrošnja nalazi.

Dodaju da bi pozitivno na BDP mogao uticati rast industrijske proizvodnje, mada je poslednjih meseci usporio. Prema kalendarski prilagođenim podacima, u prvom kvartalu industrijska proizvodnja porasla je 0,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je u prethodnom kvartalu skočila više od 3,0 odsto na godišnjem nivou.

Isto tako, dalji pad kapitalnih investicija i državne potrošnje mogao bi i dalje ograničavati rast BDP-a.

Ekonomisti upozoravaju i na pad investicija i slabost građevinske aktivnosti. Prema podacima DZS-a, u prva dva meseca ove godine obim građevinskih radova bio je 3,2 odsto manji u odnosu na isti period lani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: