"BiH preti potpuni fiskalni krah"

Federaciji Bosne i Hercegovine preti potpuni fiskalni krah, ako se nastavi trend pada prihoda i rasta zaduživanja, piše sarajevski "Dnevni avaz".

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.05.2015.

16:40

Default images
Foto: Thinkstock.com

List navodi da se u budžet Federacije BiH u prva četiri meseca slilo 270 miliona konvertibilnih maraka (137,8 miliona evra) manje nego što je planirano, a rekordno nizak priliv sredstava zabeležen je u aprilu.

Prema izveštaju Vlade FBiH, u prva tri meseca ove godine prikupljeno je 389,3 miliona KM (198,7 miliona evra) prihoda, što je osam odsto manje od planiranog.

U poređenju podataka iz prva tri meseca ove i prošle godine, prihodi FBiH u 2015. godini manji su za 54 miliona KM ( 27,5 miliona evra) nego u protekloj, a istovremeno je nastavljeno zaduživanje - samo na poslednjoj sednici Vlada FBiH zadužila je ovaj entitet za 100 miliona KM.

"Bez sumnje da će Federacija, nastavi li se ovaj trend, doživeti potpuni fiskalni krah i pre eventualnog odobravanja novog kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji se u najboljem slučaju može očekivati tek krajem leta", piše "Avaz".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: