Nemci tvrde - Hrvati pred bankrotom

Tiražni nemački list "Bild am zontag" ocenio je da se u Hrvatskoj dramatično pogoršala privredna situacija, i da toj državi, kao i Grčkoj, preti bankrot.

Region

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.05.2015.

09:11

Default images
Foto: Thinkstock

List je to objavio pozvajući se na nedavni izveštaj Evropske komisije,

U članku pod naslovom "Hrvatska bi mogla postati nova Grčka", nemački list piše da su Grčka i Hrvatska omiljene destinacije za nemačke turiste, ali da su obe države na rubu bankrota, zbog lošeg upravljanja i nesprovođenja reformi.

List se poziva na nekoliko dana staru "tajnu" analizu Evropske komisije prema kojoj se stanje privrede u Hrvatskoj dramatično pogoršalo i da u pet od osam ključnih tačaka za smanjenje deficita, hrvatska vlada nije učinila gotovo ništa.

Kao najvažnije propuste, "Bild am zontag" navodi neefikasan nadzor nad državnim finansijama, veliki broj odlazaka u prevremenu penziju, nedostatak mera za podsticanje privrede i sporost sudova u sprovođenju stečajnih postupaka.

Nemački list podseća da će Hrvatska biti jedna od tema sastanka na vrhu Evropske unije u Briselu 25. i 26. juna, prenela je HINA.

U tekstu se, takođe, navodi da bi do sredine juna trebalo da bude doneta odluka Ustavnog suda o žalbi na presudu nekadašnjem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu, što će biti važan test za vladavinu prava u toj zemlji.

Hrvatski Jutarnji list objavio je prošle nedelje sličan tekst, pozivajući se na strane analitičare, koji tvrde da će Hrvatska bez ozbiljnih reforma treško izbeći bankrot.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: