Zašto Hrvati veruju svojim šefovima

Anketa koju je u Hrvatskoj sproveo portal MojPosao, na uzorku od hiljadu zaposlenih pokazala je da 57 odsto njih veruje svom nadređenom

Region

Izvor: B92

Nedelja, 24.05.2015.

13:38

Default images
Foto: Thinkstock.com

Žene ukazuju više poverenja - 59 odsto, u odnosu na 55 procenata muškaraca.

Najviše povjerenja u nadređenog imaju mladi. Cak 66 posto mladih od 30 godina veruje svom nadređenom, dok poverenje u šefa ima 55 odsto anketiranih između 31 i 40 godina starosti i 49 odsto starijih od 41 godinu, preneo je Tportal. Svom šefu najviše veruju zaposleni s višom stručnom spremom, njih 66 posto.

Tipične mane šefova, prema odgovorima anketiranih, su arogancija i bahatost (43 odsto) i preuveličavanje grešaka (36 odsto).

Skoro polovina ispitanika ne odobrava što šef traži njihov dodatni angažman. Malo više od petine ispitanika - 23 odsto smatra da šef traži dodatni angažman i to odobravaju, dok ih je 28 odsto protiv posla koji im nije u opisu radnog mesta.

Čak 75 procenata ispitanika navodi da ih šef ceni, od kojih 39 odsto smatra da je to samo kada treba nešto dodatno uraditi. Nadređeni svoje zadovoljstvo najčešće iskazuju usmenom pohvalom (43 odsto), novčanu nagradu primilo je 11 odsto ispitanika, dok ih je devet odsto nagrađeno slobodnim danom. Pisanu pohvalu doživelo je svega pet procenata ispitanih.

Iako se često može čuti fraza "Kako bih ga/je udario/la!", poriv da fizički napadnu svog nadređenog ipak je samo verbalni izraz trenutnog besa. Većina ispitanika - 60 odsto, nikada ne bi naudila svom nadređenom.

Polovina ispitanih ceni svog šefa kao stručnjaka. Nešto malo više anketiranih (50 odsto) ceni svog nadređenog u slucaju kada je to muškarac, nego kada je žena (46 odsto).

Većina anketiranih (61 odsto) s nadređenima ipak ne bi bili prijatelji, čak ni da su se upoznali u drugim okolnostima.

Svega 13 odsto ispitanika je u prijateljskom odnosu sa svojim šefom i izvan posla, dok bi ih 26 procenata moglo biti u takvom odnosu da su okolnosti drugačije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: