Baranji:Kuća i dvorište za 10.000 €

Vlasnici seoskih kuća u Baranji odlučuju se na prodaju nekretnina jer u tome vide svoju poslednju zalihu novca.

Region

Izvor: B92

Subota, 23.05.2015.

14:00

Default images
Foto: Thinkstock.com

Ili su domaćinstva dobili u nasleđe, pa više ne mogu da plaćaju održavanje, zbog čega im cene drastično padaju.

Prema pisanju Glasa Slavonije, mnoge kuće s velikim dvorištima i ekonomskim zgradama u zabačenijim selima mogu da se kupe već za manje od desetak hiljada evra.

Glavni razlog tome svakako je ekonomski, jer stanovnici nemaju mogućnost rada i jednostavnog preživljavanja u svojim mestima, pa su prisiljeni da odlaze "trbuhom za kruhom", prenosi portal Seebiz.

Nekada su se seoske kuće kitile svatovskim vencima, deca trčkarala po dvorištima i ulici, a danas je dece u selima sve manje i cela domaćinstva prodaju se budzašto.

Gotovo da nema sela u kojem kuće nisu “okićene”, ali oglasima o prodaji, navedeno je u tekstu.

U agencijama za promet nekretninama kažu da takvih ponuda ima puno, a da vrednost nekretnina radikalno pada sa udaljavanjem od većih mesta.

"Kod tih starih kuća u selima udaljenijim od gradova zapravo vrede samo građevinske parcele i komunalije, pa su im i cene takve. Primera radi, u Batini imamo u ponudi kuću za adaptaciju ili rušenje od 60 kvadratnih metara, na okućnici od 27,3 ara. Udaljena je svega 150 metara od Dunava i cena joj je sedam hiljada evra", kažu u jednoj osječkoj firmi za prodaju nekretnina.

I u drugim agencijama se slažu sa takvom ocenom i dodaju činjenicu da su se mnoge napuštene kuće, čekajući kupce, urušile same od sebe. Ni takve nekretnine baš ne idu na tržištu, a jedan od razloga je taj što novi vlasnik mora da plati za njihovo uklanjanje.

Posrednici u prodaji, takođe, kažu da bi takve kuće vredele mnogo više da su bliže većim naseljima i ističu da je sve očiglednije da je malo onih koji u udaljenijim selima mogu kvalitetno da žive i da je vrlo malo ljudi iz grada koji imaju vremena za uživanje u vikendicama.

Tržište je prilično mrtvo, konstatuje načelnik Opštine Bilje Željko Cickaj, koji kaže da na tržištu jedino prolaze starije kuće i to u naseljima Kopačevo, Lug i Vrdarac, dok se u Bilju vodi "mrtva trka" između kupaca i prodavača koji su kao u pat poziciji - jedni ne spuštaju cenu, a drugi nisu spremni da plate onoliko koliko trgovci traže.

Nešto povoljnija situacija je kada se uz kuću prodaje i nešto obradive zemlje i tada cene idu i do 30 hiljada evra, navedeno je u tekstu.

Takve cene su prihvatljive, jer novi vlasnici, osim krova nad glavom, dobijaju i komad zemlje na kom mogu sami da uzgajaju namirnice što u osječkim stanovima sasvim sigurno ne mogu.

Međutim, i sa takvom ponudom u Baranji je danas većina svinjaca prazno, a u dvorištima se, umesto bašta, zeleni samo kamo korov, zaključuje Glas Slavonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: