Prvo "ne!" Todoriću

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja zabranila je laboratorijske analize u prodavnicama robe široke potrošnje lanca "Konzum" u vlasništvu Agrokora.

Region

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Četvrtak, 21.05.2015.

18:17

Default images
Foto: Ivica Todoriæ (agrokor hr)

Hrvatski građani biće tako zakinuti za obavljanje laboratorijskih analiza nakon što su kupili hleb i mleko. Međutim, udruženja pacijenata kažu kako će ova praksa biti legalizovana, ako prođu predlozi dva zakona koji dodatno omogućavaju privatnu inicijativu u zdravstvu.

Hrvatska ipak nije do kraja "Todorićland", kako mnogi ironično tumače poziciju koncerna "Agrokor" u Hrvatskoj. Nakon lanca maloprodaje "Konzum", nakon preuzimanje niza firmi u agraru i prehrambenoj industriji, nakon sopstvene mreže mobilnih telefona i otvaranja četiri benzinske stanice, vlasnik "Agrokora" Ivica Todorić otvorio je i polikliniku "Aviva". A onda je spojio kliniku i maloprodaju i najavio obavljanje laboratorijskih analiza u šest samoposluga u Zagrebu.

Međutim, Ministarstvo zdravlja odmah je reagovalo. Zdravstvena inspekcija izašla je na teren i ustanovila da nisu ispunjeni uslovi za obavljanje medicinsko-biohemijske delatnosti, zabranila rad i najavila pokretanje krivičnog postupka protiv poliklinike "Aviva" i odgovorne osobe u njoj.

"To znači da ova zemlja jednim malim delom ipak nije do kraja 'Todorićlend' i da je Ministarstvo zdravlja potpuno ispravno shvatilo da tako nešto nije održivo, nemoguće je i nezapamćeno bilo gde u svetu”, rekla je novinarka Nataša Škaričić

Kako to da je neko konačno Todoriću rekao - ne!

"Zakon kaže da zdravstvena zaštita može biti pružena samo u zdravstvenim ustanovama, a laboratorijske analize su deo zdravstvene zaštite. Prema tome, do zabrane je došlo, odnosno država je rekla negde u nekom delu napokon Todoriću 'ne!' Zato što je ideja toliko bizarna da čak ni hrvatska država ovde nije mogla da popusti i kaže Todoriću - dobro, okej, radi šta ti je volja! "

"Ovog puta im nije prošlo", rezignirano je Todorićev neuspeh komentarisao predsednik Udruženja hrvatskih pacijenata Marijo Drlje, upozoravajući da su u proceduru upućena dva nova zdravstvena zakona.

"Oni su očigledno registrovani za sve te delatnosti, i ako prođu ovi novi zakoni, oni će sve to moći da rade. Predložena dva zakona idu u dalju tajkunizaciju sistema - ne u dalje jačanje solidarnog zdravstvenog sistema, nego u tajkunizaciju tog istog sistema. Naš decidirani stav kako nemamo ništa protiv privatne prakse, ali neka se oni razvijaju svojim sopstvenim novcem, i - ko ima novaca - neka ide tamo neka se leči. A solidarni javni zdravstveni sistem treba jačati na principu solidarnosti, znači - da svi uplaćujemo u taj sistem i da se leči onaj kome je to potrebno."

Koncern "Agrokor" je, osim u Hrvatskoj, prisutan i u susedstvu - ima lance maloprodaje i kompanije u agraru i prehrambenoj industriji u Bosni i Hercegovini i Srbiji, a najnovija mu je akvizicija preuzimanje slovenačkog nacionalnog lanca maloprodaje "Merkator".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: