Hrvatska - novi centar Fejsbuka

Kompanija Fejsbuk izabrala je Hrvatsku za jedinu zemlju izvan SAD u kojoj će napraviti svoj centar za baze podataka, piše Poslovni dnevnik.

Region

Izvor: Tanjug

Petak, 15.05.2015.

10:30

Default images
Foto: Thinkstock

U Hrvatskoj je razvijen i gradi se novi centar za bazu podataka za Fejsbuk koji će, kad bude dovršen, biti među tri najveća takva centra u Evropi.

Reč je o modularnom centru za bazu podataka, zasnovanom na zelenim tehnologijama, koji se slaže poput Lego kockica, objavio je Poslovni dnevnik.

Proizvođač tih kockica, odnosno specijalnih kontejnera koji su opremljeni napajanjem i hlađenjem, kao i propratnom tehnologijom, je zagrebačka podružnica korporacije Emerson elektrik, odnosno deo EMR Holdinga.

Hrvatski Emerson se razvio kao jedinica u sastavu kompanije "Nikola Tesla". Pre 15 godina firmu je kupio EMR Holding.

"Hrvatska je svetsko središte za tehnologiju modularnih centara za baze podataka u okviru Emersona, a mi smo najveći takav igrač na svetu i radimo svuda", rekao je direktor hrvatskog Emersona Luka Gašpar, koji je listu potvrdio da rade za Fejsbuk.

Novi Fejsbukov centar biće ključno mesto za čuvanje podataka svih korisnika iz Evrope, Bliskog istoka i Afrike, njih više od 800 miliona, a prostiraće se na 30.000 kvadrata.

Ukupno se u tom biznisu u Hrvatskoj vrte tek tri miliona evra, dok ti centri u regiji predstavljaju mnogo veći biznis, ocenio je list i naveo da je agencija IDC Adriatiks objavila da je u srednjoj i istočnoj Evropi to tržište vredno 1,89 milijardi dolara i nezaustavljivo raste.

Analitičar za IT usluge i softver IDC Adriatiksa Ivan Juras izjavio je da se i u Hrvatskoj očekuje veliki rast tih poslova, s obzirom na to da više od polovine korporativnih korisnika ne planira više da ulaže u vlastite centre za bazu podataka, već da te usluge traži na tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: