Makedoncima ne ide ni uvoz ni izvoz

Izvoz Makedonije u prva tri meseca ove godine bio je manji 8,1 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine, dok je uvoz u istom periodu opao 14,3 odsto.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.05.2015.

14:12

Default images
Foto: Thinkstock.com

U prva tri meseca ove godine, većina izvoza iz Makedonije bila je usmerena na države članice EU (78,7 odsto) i zemlje Zapadnog Balkana (10,5 odsto), piše makedonski portal Kapital.

EU je najznačajniji partner Makedonije i u uvozu sa udelom od 62,8 odsto.

Pojedinačno po zemljama, po ukupnom prometu, najvažniji spoljnotrgovinski partneri Makedonije su Nemačka, Velika Britanija, Srbija, Grčka i Bugarska.

Na trgovinu sa tih pet zemalja otpada čak 51,6 odsto ukupne spoljnotrgovinske razmene Makedonije, navedeno je u tekstu.

Najveći pad izvoza u prvom kvartalu zabeležen je u januaru kada je izvoz naftnih derivata opao čak 22 odsto, prvenstveno zbog toga što rafinerija Okta tada nije radila, piše makedonski portal Kapital.

U martu ove godine, u odnosu na prošlogodišnji, u Makedoniji su, četvrti mesec zaredom, opali i izvoz i uvoz, pri čemu je izvoz iznosio 350 miliona dolara, što je 15 odsto manje, dok je uvoz dostigao 570 miliona dolara, što predstavlja pad od 7,4 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: