CG: Zakon zvani "biznis barijera"

Iz Ministarstva rada Crne Gore još nisu odgovorili na zahteve poslodavaca da se, u interesu predstojeće turističke sezone, odloži primena Zakona o strancima.

Region

Izvor: Tanjug

Nedelja, 10.05.2015.

15:48

Default images
Foto: Thinkstock.com, ilustracija

Ipak su najavili da će reagovati u slučaju promena ponude i tražnje na tržištu radne snage.

Povodom zakona, koji je stupio na snagu 1. aprila i podelio javnost u zemlji, Crnogorska kulturna mreža (CKM) je saopštila da je vlada njegovim usvajanjem "donela ispravnu odluku i samim tim stala u zaštitu interesa svih nezaposlenih građana Crne Gore", prenela je RTCG

Zakon o strancima predviđa da nijedan strani državljanin neće moći da dobije posao u Crnoj Gori, ukoliko na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore ima domaće radne snage koja zadovoljava tražene uslove.

Zakonom je propisano da se dozvola za privremeni boravak i rad radi zapošljavanja i sezonskog zapošljavanja izdaje strancu koji ispunjava propisane uslove, a kao dokaz o opravdanosti zahteva priloži pisanu ponudu poslodavca za zapošljavanje stranca na određenom radnom mestu.

"Do sada smo imali praksu da su turistički poslenici radije zapošljavali radnu snagu iz regiona nego domaću, što je imalo veoma štetne efekte po crnogorsku ekonomiju, jer se povećavao stepen nezaposlenosti, a novac koji je isplaćivan za zarade strancima je odlazio iz Crne Gore", navela je CKM u saopštenju.

Ocenjujući da su netačne tvrdnje turističkih predstavnika da u Crnoj Gori nema kvalitetne radne snage, ova nevladina organizacija je upozorila da se vlada mora ozbiljnije pozabaviti rešavanjem problema nezaposlenosti mladih.

"Iako je do sada mnogo puta praksa bila da Vlada popusti pod pritiscima i nerealnim zahtevima, nadamo se da u ovom slučaju neće biti tako, jer je ovo idealna prilika da Vlada pokaže istrajnost u borbi za otvaranje novih radnih mesta", naveli su iz CKM-a.

Sa druge strane, poslodavci su zatražili od nadležnih da "nađu rešenje kako bi se sezona završila na pravi način", jer zakon smatraju "biznis barijerom" koja bi mogla da ugrozi privredu, preneli su crnogorski sajtovi.

"Ako se ovako nastavi svi smo izgubili. Ovo je duboko štetan zakon", ocenio je predsednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović.

Nadležni iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su poručili da će pratiti zapošljavanje stranaca i da će primenu zakona sagledavati iz ugla obe strane - i poslodavaca i nezaposlenih osoba, kojima je zaposlenje uslov da reše egzistencijalna pitanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

18 h

Podeli: