Firme privatizovane a dug se gomila

Vlada Republike Srpske je u postupku privatizacije kupila 22 preduzeća od kojih većina danas ne radi i gomila dugovanja, kao i pre privatizacije.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2015.

16:47

Default images
Foto: Freeimages.com

Ova preduzeća su poreske obveznike do sada koštala oko 65 miliona konvertibilnih maraka, odnosno 33,2 miliona evra.

"Očigledno je da se nije našao najbolji model za efikasno upravljanje i zato nema rezultata. Najbolji način je da država ne upravlja tim preduzećima, već privrednici, koji imaju konkretan plan i viziju razvoja za to preduzeće", izjavila je za Nezavisne novine direktorka Privredne komore RS Dragica Ristić.

Banjalučki list podseća da je cilj kupovine preduzeća u stečaju bio da se zadrži postojeći broj radnika, da se sredstava iz stečajne mase vrate u budžet, spreči spekulativna licitacija, zadrže delatnost i licence proizvođača, kao i da se zaštiti interes lokalnih zajednica.

Plan Vlade RS bio je da se u ta preduzeća investira određeni novac kako bi se ona revitalizovala i napravila atraktivnim za prodaju strateškom partneru.

Međutim, tehnološka zastarelost opreme, nepovoljna starosna i kvalifikaciona struktura zaposlenih, nedostatak obrtnog kapitala, nekonkurentnost na tržištu doveli su do toga da danas samo njih nekoliko posluje.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar đokić rekao je nedavno da je cilj bio da se proizvodnja u tim preduzećima obnovi, što je bilo vrlo teško, pa vlada vodi razgovore s onima koji su zainteresovani da ta preduzeća kupe.

"Ideja kao ideja, da se zaposle radnici u proizvodnim firmama koje imaju tržište, bila je više nego dobra", rekao je za Nezavisne ekonomski analitičar Zoran Pavlović i dodao da se, "nažalost, u taj posao upetljala politika i na funkcije dovela ljude koji nisu dovoljno sposobni i kvalifikovani da te kompanije izvedu iz situacija zbog kojih ih je i Vlada RS kupila".

"Kada dovedete nesposobne ljude ne možete očekivati da revitalizuju kompaniju, a to se desilo s većinom jer očigledno je bilo bolje zaposliti ljude s partijskim knjižicama, nego s iskustvom u toj branši", istakao je Pavlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: