Vino povezuje Srbiju i Hrvatsku

Hrvatska vina od maja kreću u osvajanje tržišta Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. Promociju vina na trećim tržštima finansira Hrvatska privredna komora.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.04.2015.

14:07

Default images
Foto: Thinkstock.com

Lani je Hrvatska izvezla 3,5 miliona hektolitara vina, vrednog 15,5 miliona dolara, a uvezla 22,5 miliona hektolitara u vrednosti 32 miliona dolara. I jedna i druga stavka su rasle, po pitanju uvoza u korist jeftinih vina, najviše iz Makedonije, kao i iz Francuske i Italije, otkako su, ulaskom Hrvatske u EU, pale zaštitne carine.

Ako je suditi po brojkama, Hrvatska izvozi skuplja i kvalitetnija vina, s kojim će se od maja jače predstavljati i u Srbiji.

“Kod vina je sve u marketingu, kako približiti vino, podneblje i destinaciju potrošačima”, rekla je direktorka Sektora poljoprivrede, prehrambene industrije i šumarstva Božica Marković.

Hrvatska je lani u Srbiju izvezla vina za milion američkih dolara, a uvoz iz Srbije iznosio je oko 300.000 dolara, što se može pripisati i snazi brenda hrvatskih vina, na čemu se sistematski radi posljednje četiri godine.

S obzirom da su Srbi tradicionalno turistički okrenuti Istri, to je verovatno i razlog što tamo najbolje prodaju istarska vina, pogotovo malvazija. Reč je o vinima s kojima se najbolje pogodio odnos cene i kvaliteta, u cenovnom razredu između 7 i 10 evra.

Međutim, postoji još mnogo prostora za obostranu jaču saradnju Srbije i Hrvatske, i to ne samo u poljoprivredi, istakla je Marković.

U maju će se održati veliki susret vinara Hrvatske i Srbije u Privrednoj komori Srbije, kada će biti organizovana i degustacija i promocija vina, a tokom jeseni promocija se nastavlja na prodajnim sajmovima u nekim od najvećih trgovačkih centara u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: