CHF krediti uzimani i za treći stan

Svetska banka upozorava da ne može postojati jedinstveno rešenje za dužnike u švajcarskim francima, jer među njima ima različitih primera.

Region

Izvor: B92, Veèernje novosti

Sreda, 22.04.2015.

11:41

Default images
Foto: Thinkstock

Svetska banka, kako prenosi hrvatski Večernji list, smatra da bi trebalo napustiti paušalno rešenje koje objedinjuje sve građane jer među dužnicima čiji su krediti valutno vezani za švajcarski franak ima različitih primera.

"Naše je stanovište da švajcarski franci nisu sistemski rizik u hrvatskom bankarskom sistemu, koji je stabilan i dobro kapitalizovan. Bez obzira na to, nekim ljudima će biti teško da vraćaju kredite. No mnogi od tih kredita su za drugu nekretninu i podigli su ih oni koji nisu najsiromašniji deo društva", izjavila je Mamta Murti, direktorka Svetske banke za srednju Evropu i Baltik.

Podsetimo, pregovori države, bankara i dužnika u Hrvatskoj još traju, a na sudovima su zabeležene i prve nepravosnažne presude u korist dužnika.

Situacija u Srbiji je takva da je Narodna banka Srbije ponudila četiri modela za rešenje nastalog problema, ali je udruženje koje okuplja dužnike u švajcarskim francima Efektiva ocenilo da nijedan model nije povoljan i da se ne isplati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: