Preti bankama: Sve ću objaviti

Hrvatski ministar finansija Boris Lalovac jutros je na Hrvatskom radiju oštro napao banke, ali i guvernera Vujčića rekavši da nisu oni meteorolozi.

Region

Izvor: B92

Sreda, 22.04.2015.

10:53

Default images
Foto: Thinkstock.com

Komentarišući upozorenje Vujčića o rastu kamata na evro kredite, Lalovac je rekao da nije dovoljno upozoravati već da se mora nešto uraditi.

"Pa nismo mi meteorolozi, nije dovoljno upozorenje. Naravno da sarađujemo i nema nikakvog rata", dodao je Lalovac.

Objasnio je da samo ne želi da rizik bude na jednoj strani, na strani građana.

"Ja sve vreme govorim samo o tome da pokušamo naći teret raspodele rizika, a da ne pada sve na stranu građana. Ja govorim dušom i telom prema svom uverenju, ne želim rat, ali želim govoriti o tome i govorim na osnovu brojeva. Ne želim nikoga uvlačiti u sukobe ", rekao je Lalovac.

Lalovac je izjavio kako će se uskoro otkriti kako je jedna poslovna banka loše poslovanje prebacila u novu firmu.

"Vrlo brzo će izaći finansijski izveštaj. Videće se da je jedna poslovna banka u Hrvatskoj otvorila novi d.o.o, prebacila loš portfelj, i preko toga prijavila četiri milijarde kuna gubitka! Neka kažu kojim su firmama sa 100 kuna, davale kredite u milijardama! Dakle tu se radi o milijardama, a kod građana se radi o par stotina miliona. Neka se samo čude danas, pa ću sve objaviti - sva imena firmi koje su dobile milijarde", poručio je Lalovac.

Inače, prema ranije objavljenim podacima Hrvatskog udruženja banaka, udeo "loših" kredita iznosio je preko 17 odsto, dok u segmentu trgovačkih društava on iznosi preko 30 posto, što znači da svaka treća firma ne može da plaća kredit.

Komentarišući nove Vladine mere, Lalovac je rekao: "Nisam srećan zbog akciza, ali to su neophodne i bolne mere, a reformske mere biće veće na rashodovnoj strani. EK je tražila veće poresko opterećenje, ali Vlada RH je odlučila da ne dira poreske olakšice. Nećemo dirati socijalna davanja. Spojićemo 10 agencije i racionalizacijom troškova uštedeti oko 500 miliona kuna".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: