Turisti pazite, papreno gorivo u HR

Cene goriva u Hrvatskoj zabeležile su najveći skok u istoriji, pa litar "eurosupera" sada košta između 10,14 kuna i 10,15 kuna (od 1,33 do 1,34 evra).

Region

Izvor: B92

Utorak, 21.04.2015.

13:02

Default images
Foto: Thinkstock.com

Prema informacijama portala cijenegoriva.info, litra "eurosupera 95" poskupela je 32 lipe, čime ukupno poskupljenje iznosi 57 lipa u poslednja četiri dana.

Ovo je ujedno i najviša cena ove vrste goriva od početka novembra prošle godine.

Prosečni rezervoar od 50 litara danas je skuplji za čak 28,5 kuna (3,7 evra) u odnosu na prošli utorak.

Kad je u pitanju "eurodizel", cena litre ove vrste goriva je u poslednja četiri dana skočila za ukupno 55 lipa, čime je prosečni rezervoar od 50 litara skuplji čak 27,5 kuna (3,63 evra).

S druge strane, na radost vozača koji koriste autogas, ova vrsta goriva je opet jeftinija, šestu sedmicu zaredom, i to za dve lipe. U poslednjih šest nedelja, rezervoar od 50 litara ove vrste goriva pojeftinio je ukupno 43,5 kuna (5,7 evra).

Podsećajući da je u poslednje dve sedmice cena sirove nafte na svetskim tržištima (iako je za određivanje cene u Hrvatskoj manje važna od cene sa Mediteranskog tržišta) porasla za oko 15 odsto, a bazna cena benzina u Hrvatskoj u istom razdoblju za oko šest odsto, portal zaključuje da se i u idućim sedmicama može očekivati nastavak poskupljenja goriva.

S obzirom na to da je turistička sezona pred vratima, u Hrvatskoj mogu da se očekuju stotine hiljada automobila više koje će bar jednom da natoče gorivo.

Budući da će u tom razdoblju porasti tražnja za gorivom, uz mogući nastavak jačanja dolara i rasta cena nafte na svetskim tržištima, stručnjaci u Hrvatskoj ocenjuju da bi u letnjim mesecima cena litre benzina mogla da dostigne 11 kuna (1,45 evra), a litar "eurodizela" više od 10 kuna (1,32 evra), kao i u julu prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: