I EBRD navija za SAD gas na Balkanu

Evropska banka za obnovu i razvoj, u svojoj analizi, ističe kako zemlje zapadnog Balkana moraju diversifikovati energetske izvore.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.03.2015.

12:09

Default images
Foto: Thinkstock.com

Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Albanija, Makedonija i Kosovo mogli bi imati ulogu u poboljšanju energetske sigurnosti ne samo tog dela, već i ostatka Evrope, i to izgradnjom terminala za tečni gas (LNG), navodi EBRD.

Energetska sigurnost je jedna od oblasti o kojima se u Evropskoj uniji najviše raspravlja, posebno jer se procenjuje da će potrebe za energijom u idućih deset godina povećati za više od 30 odsto. Zemlje zapadnog Balkana nalaze se na raskršću energetskog pevoznog pravca istok – zapad.

Region se istovremeno suočava sa zadacima transformacije svoje privredne perspektive i energetske infrastrukture, a taj proces rezultira jedinstvenim prilikama koje bi trebalo da iskoristimo.

Brisel je LNG terminal na Krku i gasovod koji bi gas vodio sve do Poljske proglasio strateškim, dok su SAD Hrvatsku ocenile potencijalnim, ključnim evropskim energetskim čvorištem.

U Bosni i Hercegovini ne postoji državna strategija. Federacija BiH je zainteresirana za spajanje na hrvatske i evropske gasovode, dok se u Republici Srpskoj i dalje protive izgradnji konektora prema Hrvatskoj i insistiraju na Južnom toku.

Osnovni problem BiH je, prema EBRD-u, to što su prošle godine, pa i deceniju, u kojima se nije dovoljno ulagalo u postojeću infrastrukturu, a zbog izuzetno sporog sprovođenja reformi onemogućen je razvoj ovih potencijala.

Zbog ukrajinske krize se sada na balkanske zemlje sve više gleda kao na potencijalni tranzitni region za snadbevanje Evropske unije gasom, što ima uticaj i na razvoj gasne infrastrukture u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: