I Hrvati protestuju zbog švajcarca

Oko 500 građana okupljenih u udruženju Franak, koje okuplja korisnike kredita u švajcarskoj valuti, protestovao je danas u Zagrebu.

Region

Izvor: Beta

Subota, 28.03.2015.

16:44

Default images
Sa proesta u Beogradu (foto:tanjug)

Učesnici protesta traže nastavak pregovora o trajnom rešenju njihovih problema.

Oni su u protestnoj koloni prošli centralnim gradskim ulicama, od Trga Francuske Republike do zgrade Hrvatske narodne banke ispred koje su zapalili 1.000 sveća.

Okupljanjem su želeli da ukažu na potrebu da što pre budu nastavljeni pregovori s državom i bankama, ali i da upozore da skoro svaki dan neko ostane bez doma.

Organizatori su takođe rekli da je protest organizovan i kao podrška sličnim skupovima koji su danas održani u Sarajevu, Beogradu, Ljubljani i Podgorici.

Udruženje Franak, uz nastavak pregovora, traži i ispunjenje svojih zahteva za rešavanje problema kredita s valutnom klauzulom vezanom uz švajcarski franak.

Oni pored ostalog traže konverziju kredita u kune po kursu koji je vredeo na dan potpisivanja ugovora o kreditu, kao i da kamata bude onakva kakva je bila na početku kredita. Traže i povrat svih preplaćenih sredstava.

Sabor je u januaru prihvatio izmene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima se kurs švajcarske valute u narednih godinu dana fiksira na 6,39 kuna, na teret finansijskih institucija. U tih godinu dana pokušaće da se pronađe dugororočno rešenje.

Fiksiranje kursa odnosi se na korisnike kredita u francima i one s valutnom klauzulom u toj valuti.

Premijer Zoran Milanović poručio je ranije da je vladin predlog, koji je donet u izbornoj godini, njegova državnička odluka i da desetine hiljada porodica sada mogu mirno da idu na spavanje.

Milanović je objasnio da će se u idućih godinu dana pristupiti razgovorima o trajnom rešenju tog problema, pomenuvši i konverziju kredita vezanih uz franak u kunske kredite, za šta je potrebna saglasnost Hrvatske narodne banke.

U međuvremenu su počeli pregovori banaka i dužnika. Procenjuje se da je u Hrvatskoj još oko 60.000 kredita s klauzulom u švajcarskoj valuti, uglavnom stambenih.

Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva" održalo je protest ispred Narodne banke Srbije, zbog problema sa otplatom kredita u švajcarskim francima. Učesnici skupa "Stavimo tačku na pljačku" zatražili su od nadležnih državnih organa konverziju kredita u švajcarskim francima u evro kredite po paritetu koji je važio na dan isplate kredita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

21 h

Podeli: