"SAD gas šarena laža,Gasprom zakon"

Direktor "Res gasa" iz Banjaluke Slobodan Puhalac kaže da je Južni tok za Republiku Srpsku bio projekat od strateškog značaja, a Gasprom idealan partner.

Region

Izvor: Tanjug

Petak, 27.03.2015.

10:49

Default images

On je dodao da je zaustavljanje projekta Južni tok nerazuman potez za koji ne vidi zašto je urađen i dodaje da smatra da će se naći neko realno rešenje da se taj projekat realizuje.

Puhalac je dodao da LNG terminal na ostrvu Krku u Hrvatskoj, o kome se u poslednje vreme često govori u javnosti, predstavlja samo "šarenu lažu" i odugovlačenje da se donese neka druga važna strateška odluka.

Direktor za strateški razvoj hrvatske kompanije "Plinacro" Vladimir Đurović naveo je da Južni tok za Hrvatsku nije bio projekat od strateškog značaja, jer je bio planiran samo jedan kraj tog gasovoda do Hrvatske.

On je naglasio da LNG terminal na Krku sada poprima novu dimenziju i da se otišlo najdalje u pripremama tog projekta.

Odgovarajući na pitanje da li će i koliko će biti skuplji gas iz tog terminala u odnosu na ruski gas, Đurović je rekao da analize pokazuju da je takav gas skup, ali da je najskuplji onaj gas koga uopšte nema.

Za sigurno snabdevanje energentima nije uvek prioritet cena, kazao je Đurović, koji je naveo da je već izabrana konsultantska kuća da priprema taj projekat i da će se, ako bude interesovanja, graditi gasovod kroz okolne zemlje do tog terminala u Hrvatskoj, jer kako je rekao, finansiranje neće biti problem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: