Da li nekome smeta evro u CG?

Zvanični Brisel nije toliko mnogo zabrinut da bi u skorije vreme pokrenuo pitanje korišćenja evra u Crnoj Gori i inicirao njen povratak na sopstvenu valutu.

Region

Izvor: B92

Sreda, 25.03.2015.

16:49

Default images
Foto: Thinkstock.com

To su objavili mediji u Podgorici, pozivajući se na izvor u Evropskoj centralnoj banci (ECB).

Za ECB, kao centralnu evropsku finansijsku instituciju sa sedištem u Frankfurtu, korišćenje evra u Crnoj Gori ne predstavlja teret, budući da je reč o izuzetno malom tržištu, ali i zahvaljujući činjenici da dolazi do fiskalne konsolidacije, preneo je sajt cdm.me, citirajući izvor "Dnevnih novina".

Zabrinutost dela domaće javnosti da bi zvanični Brisel mogao da pokrene ovo pitanje i zatraži prelazak na nacionalnu valutu koja bi tek po ispunjavanju kriterijuma mogla biti zamenjena evrom uslovljena je rastućim budžetskim deficitom i povećanjem udela javnog duga u bruto domaćem proizvodu.

Ipak, ne postoji bojazan da bi odnos Brisela mogao da bude suviše rigorozan, naročito ukoliko se u vreme pre učlanjenja u EU pokazatelji budu podudarali s onim što nalažu kriterijumi iz Mastrihta, preneli su mediji u Podgorici.

Član Izvršnog odbora ECB Benoa Kuri najavio je juče da će unilateralno korišćenje evra u Crnoj Gori morati da bude propisno procenjeno tokom tekućih pregovora o pridruživanju EU, kada se otvori Poglavlje 17.

Na konferenciji za novinare povodom završetka Programa tehničke saradnje sa Centralnom bankom Crne Gore (CBCG) na putu ka članstvu u Evropskom sistemu centralnih banaka (ESCB), on je kazao da ECB nije nadležna za to pitanje, već je to nadležnost Evropske komisije (EK).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: