Forinta jača, cene nikako da rastu

Centralna banka Mađarske snizila je referentnu kamatnu stopu na istorijski minimum od 1,95 odsto, što je prvo obaranje kamatne stope od juna prošle godine.

Region

Izvor: B92

Sreda, 25.03.2015.

08:11

Default images
Foto: Freeimages

Monetarni komitet MNB-a snizio je u utorak REPO stopu za 15 baznih poena sa 2,1 odsto, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnoj internet stranici banke.

Kako prenosi agencija Frans pres, analitičari su očekivali ovakav potez, pošto je stopa inflacije u Mađarskoj pala ispod nule na rekordan minimum zbog vladine odluke da smanji cene električne energije i komunalnih usluga.

U februaru, stopa inflacije u Mađarskoj porasla je na minus jedan odsto, što je više u odnosu na minus 1,4 odsto iz januara, ali je znatno ispod srednjoročnog cilja centralne banke od tri odsto.

U međuvremenu, madjarska nacionalna valuta forinta je nedavno ojačala na maksimalnu godišnju vrednost prema evru, što je faktor, koji bi prema ocenama analitičara, mogao usporiti inflaciju, kao i ograničiti privredni rast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: