Merkelova Hrvatima: Ne mrsite račun

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila da ćerka Dojče telekoma, Hrvatski telekom, ima problem jer hrvatska država gradi paralelnu telekomunikacionu mrežu.

Region

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.03.2015.

11:05

Default images
Foto: Beta/AP

Tako se HT na određeni način ograničava u poslovanju.

Objedinjavanje i izgradnja informatičke infrastrukture kojom upravljanja državna firma Odašiljači i veze, čime se ugrožava faktički monopol Hrvatskog telekoma, bila je ključna primedba nemačke kancelarke izneta u njenom prošlonedeljnom razgovoru sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, preneo je danas riječki Novi list, pozivajući se na diplomatske izvore.

List saznaje da je nemačka strana naglasila zainteresovanost svoje privrede za jači angažman u Hrvatskoj, posebno u području informatičke tehnologije i širokopojasnog interneta.

Uz isticanje nužnosti poboljšanja pravne sigurnosti i transparentnosti, kancelarka je upozorila na problem koji u Hrvatskoj ima firma kćer Dojče telekoma, HT, zbog toga što država gradi paralelnu telekomunikacionu mrežu.

Cilj vladine akcije je da izgradi mrežu koja će u svakom delu Hrvatske biti jednako kvalitetna u omogućavanja pristupa brzom internetu. To znači ulazak konkurencije na tržište koje je do tada držao HT, koji svoju mrežu iznajmljuje ostalim operaterima. Grabar Kitarovićeva je po povratku u Hrvatsku otkrila u intervjuu za Medija servis da joj je kancelarka Merkel "spomenula konkretne slučajeve u kojima se firme koje su u nemačkom vlasništvu susreću u Hrvatskoj, kad je reč o porezima koji se nameću preko noći ili izmenama pravila ili birokratskim preprekama".

List navodi da je, na pitanje upućeno kancelariji predsednice republike da li je tačno da je glavna primedba nemačke kancelarke bila usmerena na gradnju državne informatičke infrastrukture i stvaranje konkurencije HT-u, njen potparol izbegao odgovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: