Bugari: Ruski gas nema alternativu

Bugarska ne vidi alternativu isporukama ruskog gasa u Evropu, rekao je potpredsednik bugarske vlade Ivajlo Kalfin.

Region

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.03.2015.

16:40

Default images
Foto: Thinkstock.com

"Evropa sada pokušava da ograniči isporuke ruskog gasa, ali u ovom momentu on nema alternativu. To nije samo moj stav, nego i stav vlade Bugarske - ima smisla da radimo zajedno i obezbedimo najpovoljnije isporuke ruskog gasa u Evropu", kazao je Kalfin u susretu s predsednikom ruskog komiteta za međunarodne poslove Konstantinom Kosačevim.

On ne vidi ekonomsku opravdanost za smanjenje obima isporuka ruskog gasa u Evropu. Sada Rusija isporučije oko 40 odsto ukupne količine gasa u Evropu. Pri tome, u zemljama centralne i istočne Evrope te cifre dostižu 80 odsto, ukazao je on. Za Bugarsku će, dodao je, prilikom izrade trase tranzita biti važni uslovi pod kojima će se gas isporučivati.

Interfaks prenosi izjavu Kalfina da Sofija planira da razmotri uslove pod kojima se Rusija sprema da isporučuje gas u Tursku. Kalfin je dodao da je Bugarska spremna da podigne to pitanje na nivou Evropske unije s ciljem da razmotri mogućnosti "podele tokova", kao i obnavljanje projekta Nabuko.

Bugarski vicepremijer je ukazao da je Bugarska principijelno zainteresovana da prima ruski gas i da bude tranzit za druge zemlje EU.

"Za nas bi najbolje bilo ako bi se gas isporučivao u EU preko Bugarske", rekao je Kalfin Interfaksu i dodao je za domaću potrošnju Sofija spremna da razmotri alternativne izvore.

"Naša potrošnja ruskog gasa nije tako velika - 3,5 do četiri miliona kubnih metara godišnje, pa su verovatno moguće različite alternative", objasnio je on.

Bugarski premijer Bojko Borisov je juče rekao da Bugarska želi da se priključi novom azerbejdžanskom gasnom projektu Južni koridor kojim će gas iz Kaspijskog jezera biti transportovan u Evropu.

Nakon razgovora sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim u Sofiji, Borisov je rekao da Bugarska želi da odmrzne projekat Nabuko, tačnije njegov zapadni deo koji bi išao kroz Bugarsku, prenela je agencija Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: