Udar na CG turizam:Kafa skuplja 50%

Kafa će u Crnoj Gori poskupeti 50 odsto, nakon što je počela primena Zakona o porezu na kafu, najavili su proizvođači.

Region

Izvor: B92

Utorak, 03.03.2015.

11:14

Default images
Foto: Thinkstock.com

Vlasnik kompanije Mokamard, koja proizvodi kafe Kopa i MMS, Dragan Marković kazao je da je poskupljenje kafe u maloprodaji neminovno i to između 40 i 50 odsto u odnosu na trenutnu cenu.

"Da li će kafa poskupeti za mesec, ili pre, zavisi od zaliha, ali čim se zalihe približe kraju, poskupljenje je neminovno. Zakon ne mogu najbolje ni da protumačim, jer ne piše da li će se računati i porez na dodatu vrednost (PDV ) na porez, od čega takođe zavisi i obim poskupljenja", rekao je Marković za Dan.

Prema njegovim rečima, najjeftinija kesa od 100 grama kafe biće 90 centi ili evro.

"Čudno je da je manja taksa na kafu koja se uvozi spremljena, nego kad je mi proizvodimo. Uvozna kafa biće jeftinija 40 centi po kilogramu u odnosu na kilogram kafe domaćih proizvođača, što je u startu problem, jer se tako daje prednost stranim kafama u odnosu na domaće", tvrdi Marković.

Vlasnik danilovgradske kompanije Crnagorakop Nedeljko Babić, takođe smatra da se poskupljenje kafe ne može izbeći.

"Smatram da je takav zakon donet bez ikakvog razmišljanja o potrošačima, posebno ako znamo da je svuda u okruženju niža cena tog poreza i akcize koju smo mi navodno ukinuli, a uveli nešto što je od akcize jače 300 odsto, odnosno novi porez. Neminovno je da će kafa da poskupi više od 50 odsto prema krajnjem potrošaču i da će biti manji promet kafe, jer će ljudi izbegavati da je piju", rekao je Babić.

Babić je dodao da će, nakon usvajanja zakona, proizvođači morati da primene i nove cene i da poštuju zakon.

Prema njegovim rečima, maloprodajna cena za kafu Crnagorakop biće uskoro određena.

"Kafa će biti značajno skuplja, jer su praktično veća poreska zahvatanja nego što košta kafa", tvrdi Babić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: