Krka zbog rublje izgubila 100 mil €

Slovenačka farmaceutska grupa Krka tokom 2014. godine ostvarila je prihod od 1,19 milijardi evra, što je za 10 miliona evra manje u odnosu na prethodnu godinu.

Region

Izvor: Tanjug

Subota, 28.02.2015.

16:23

Default images
Foto: Freeimages.com

U saopštenju koje je ta firma objavila na Ljubljanskoj berzi navodi se da je to prvi pad godišnjih prihoda Krke od 1999. godine, a kao razlog se navode problemi na ruskom tržištu, gde Krka ostvaruje najveće prihode, prenosi Tportal.

Kriza na tržištu Rusije posebno se osetila u poslednjem kvartalu 2014. zbog pada plasmana izazvanog nižom vrednošću ruske rublje. Lani je Krka u Rusiji, kako procenjuju u toj kompaniji, ostvarila 100 miliona evra gubitka u prihodima zbog kursnih razlika.

Čista dobit Krke u 2014. godini bila je za četiri odsto manja u odnosu na prethodnu godinu i iznosila je 166 miliona evra, a pad konsolidovane dobiti u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju iznosio je 20 odsto.

Zbog krize s prodajom u Rusiji, Krka je lane aktivirala skoro 40 miliona evra poslovnih rezervi.

Dve trećine gubitka koje su izazvale kursne razlike odnose se na revalorizovane vrednosti potraživanja Krke na ruskom tržištu, izjavio je direktor Krke Jože Colarič.

Za ovu godinu u toj farmacetskoj firmi najavljuju prihod od 1,26 milijardi evra prihoda i dobit na prošlogodišnjem nivou, navodi Tportal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: