Mekedonija gradi gasovod

Makedonija će u martu započeti izgradnju nacionalnog gasovoda, što je prva faza projekta gasifikacije te zemlje.

Region

Izvor: Tanjug

Subota, 28.02.2015.

13:13

Default images
Foto: Thinkstock.com

Druga faza projekta predviđa izgradnju lokalne gasovodne mreže po opštinama.

Prema izvorima makedonskog portala "Ekonomski. mk", najveći deo nacionalnog gasovoda praviće italijanska firma "Konkordia", kojoj pripada drugi i treći region, dok će se za region Skoplja ta firma nadmetati sa turskom firmom "Akso enerdži".

Ujedno će se održati i tenderi za izbor firmi koje će graditi distributivne mreže širom zemlje. Prva trasa gasovoda gradiće se na relaciji od Klečkovce do Štipa i počeće, prema najavama, već u martu.

Skopski region obuhvata 17 opština, a izgradnja distributivne mreže u tom regionu koštaće 98,4 miliona evra. Drugi region obuhvata istočnu Makedoniju, plus Prilep. Investicija gasifikacije tog regiona procenjuje se na 27 miliona evra.

Treći region je Zapadna Makedonija gde će izgradnja gasovoda sa distributivnom mrežom koštati 22 miliona evra. Ukupna invetsicija za izgradnju 650 km mreže u zemlji iznosi 150 miliona.

Gasifikacija će se sprovoditi modelu javno-privatnog partnerstva, po kome će kompanije graditi prenosne mreže i dovoditi gas do krajnjeg potrošača. Za to će imati status koncesionara sledećih 20 godina, a državi će plaćati naknadu u visini od jedan odsto svog profita.

Očekuje se da gasifikacija smanji energetske troškove domaćinstvima i preduzećima za jednu trećinu, a planirano je da priključak na gas za stan od 80 kvadrata bude na nivou 100 evra, navodi portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: