Tužba Hrvatskoj za damping cene

Holandska firma "B3 Kroejšn kurier koperatif" (B3 Croatian Courier Coöperatief) tužila je Hrvatsku zbog damping cena hrvatske državne pošte.

Region

Izvor: B92

Sreda, 25.02.2015.

11:38

Default images
Foto: Thinkstock

Tužba je podneta Međunarodnom centru za rešavanje investicionih sporova (ICSID) u Vašingtonu, a zagrebački "Večernji list" ističe da detalji tužbe nisu objavljeni.

List podseća da "nije tajna da se ta firma, koja je vlasnik "Siti eks-a" (City EX), godinama žalila nadležnim institucijama u Hrvatskoj i u Briselu jer je bila nezadovoljna načinom sprovođenja liberalizacije poštanskog tržišta u Hrvatskoj".

U tekstu je takođe, istaknuto da, sudeći po dosadašnjim potezima, "nije teško zaključiti kako se vlasnik Siti eksa žalio zbog dampinga koji sprovodi državna poštanska firma".

List navodi da je, prema neslužbenim procenama, u zahtevu za odštetu zatražena nadoknada štete za ulaganje na hrvatskom poštanskom tržištu koje prelazi 15 miliona evra.

"Vlasnik je odlučio da više ne daje subvencije i da proda kompaniju. Već šest meseci traži kupca za Siti eks, a mi se sada samostalno snalazimo", kaže predsednik uprave Siti eksa Ivan Matošić.

On se u izjavi za "Večernji" saglasio sa ocenama stručnjaka za PTT tržište i trendove da na području Hrvatske uz Hrvatsku poštu nema prostora za više igrača.

"Siti ex u trenutku početka liberalizacije tržišta držao se na solidnih 20 odsto, a ostali alternativci imali su pet odsto. Sada, uz pad koji se ukupno beleži u poštanskom biznisu, svi alternativci imaju 17 odsto udela, a Siti eks ima 12 odsto", piše "Večernji".

Odnosi bi, tvrde u Siti eksu, bili bitno drugačiji da je na tržištu sprovedena liberalizacija kako je predviđeno propisima, navedeno je u tekstu.

Holandska firma "B3 kroejšn kurier Koperatif" kupila je Siti eks 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: