Kinezi dižu cene nekretnina u CG

Pokrenuti investicioni ciklus u infrastrukturne projekte mogao bi se reflektovati na povećanje cena nekretnina za prodaju, ali ne i na cene njihovog izdavanja.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.02.2015.

12:46

Default images
Foto: Thinkstock.com

Prema podacima Monstata, prosečna cena kvadrata u novogradnji u trećem kvartalu prošle godine je iznosila oko 1.120 evra. U tom kvartalu u Crnoj Gori su prodata 172 stana u novogradnji.

Od toga, samo u Podgorici čak 126, u Baru 26, au Budvi samo i u Nikšiću - jedan stan. Najveća prosečna cena kvadrata u novogradnji u istom periodu tada je ugovorena u Budvi i to 1.770 evra za metar kvadratni. Slede Podgorica sa 1.080 evra, Bar sa 1.060 evra i Nikšić sa 595 evra po metru kvadratnom, piše Portal Analitika.

U građevinskim kompanijama računaju da bi "zahuktavanju" velikih infrastrukturnih projekata, pre svega gradnje deonice autoputa Bar - Boljare od Smokovca do Mateševa i mestom energetskog podmorskog kabla između Tivta i Peskare, moglo doći do poskupljenja kvadrata kuća ili stanova zbog "ulaska" novog kapitala i povećane tražnje. S druge strane, u specijalizovanim agencijama za promet nekretnina ne očekuju rast cena nekretnina za izdavanje, jer je tržište trenutno prezasićeno kućama i stanovima koje se nude pod kiriju, tako da ni pojačana tražnja, kako smatraju, ne bi mogla "pogurati" cene naviše.

Vlasnik podgoričke agencije za promet nekretnina "Vish Montenegro" Miomir Jovović izjavio je za Portal Analitika da ne očekuje rast cena nekretnina za izdavanje ni nakon pokretanja infrastrukturnih projekata. On je pojedinim direktorima i inženjerima kineskih firmi koje će graditi autoput već iznajmio kuću u podgoričkom elitnom naselju Gorica C.

"To je, da tako kažem, izvidnica, koja će voditi poslove iz Podgorice", objašnjava Jovović i nastavlja:

"Kinezi traže veće kuće, u kojima mogu smestiti što više ljudi. U mojoj agenciji cene nekretnina za rentiranje se kreću od 250 evra za garsonjere i jednosobne stanove, pa naviše, zavisno od kvadrature, lokacije i opremljenosti", precizira sagovornik Portala Analitika, čija se agencije prvenstveno bavi izdavanjem kuća i stanova u Podgorici.

Kad stignu radnici iz Kine i počnu radovi na deonici Smokovac - Mateševo potražnja za stanovima i kućama za rentiranje svakako će biti veća ali, Jovović pretpostavlja da se cene zakupa neće menjati. "Trenutno je ponuda za izdavanje nekretnina tako velika, da ne smatram realnim značajnije korekcije cena naviše ni nakon dolaska kineskih radnika", zaključuje Jovović.

Danilo Dano Petrović, vlasnik građevinske kompanije "Cijevna komerc" je u izjavi Portalu Analitika takođe ocenio da zbog velike ponude na tržištu cene rentiranja neće rasti, ali smatra da bi u slučaju povećanje tražnje mogle porasti cene nekretnina za prodaju.

"Svaka veća investicija, uključujući i one u infrastrukturu, na malo tržište, kakvo je crnogorsko, se odražava. Ako bude povećane tražnje za kupovinu nekretnina njihove cene će porasti, i to je logično. Kamo sreće da banke nude stambene kredite po dva ili tri posto, pa da podstanari mogu da kupe kuću ili stan i plaćaju rate, a ne kiriju", kazao je Petrović.

Ekonomski analitičar Siniša Lekić podvukao je da novi investitori iz inostrastva mogu povećati tražnju za nekretninama, objašnjavajući da je domaća tražnja isključivo vezana za bankarske kredite. Šta se cena izdavanja tiče, smatra da bi dolazak kineskih radnika mogao povećati cenu rentiranja, ali ne u značajnoj meri. Tim pre što se radnici smeštaju organizovano, u blizini gradilišta.

"Pošto će početkom gradnje autoputa postojati potreba za smeštajem radnika, za očekivati je da će tražnja za izdavanjem stambenog prostora biti povećana. Verujem da će kineski radnici biti organizovano smešteni u blizini gradilišta i to prvenstveno u iznajmljenim prostorima slabijeg komfora skromnijih cena. Kineski radnici ovde dolaze da rade, a ne da komforno borave kod nas", konstatovao je Lekić.

On je podsetio da su u vreme investicionog buma, nakon sticanja državne nezavisnosti, cene nekretnina "poletele" zbog povećanje tražnje, ali smatra da se sada to neće ponoviti.

"To je bilo moguće u vreme kada su se nekretnine prodavale Rusima, Ircima i drugim strancima, tražnja je rasla i cene su stoga porasle. Sada se, međutim, to neće desiti", kaže sagovornik Portala Analitika. On, međutim, posebno interesantnim smatra odgovor na pitanje kako će građevinska operativa podneti nove poreze na neuseljene i neprodate stanove i koliko će to opteretiti cenu novih stanova.

"Vreme izgradnje stanova za tržište je prošlo i za očekivati je da se prvo prodaju gotovi stanovi po nižim cenama od aktuelnih, jer čekanje na kupca košta i stoga očekujem izvestan pad cena stanova na tržištu", rekao je Lekić.

Generalno, lani su cene nekretnina smanjene za oko 10 odsto u odnosu na 2013, dok su u odnosu na 2007. i početak investicionog buma cene kuća i stanova niže za 30 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: