HR:Kredit za otpuštanje železničara

Hrvatska Vlada prihvatila je Nacrt projekta održivog razvoja kojim se predviđa zajam od milijardu kuna, odnosno oko 130 miliona evra,

Region

Izvor: SEEbiz

Nedelja, 01.02.2015.

12:09

Default images

Ovaj zajam namenjen je za optimizaciju broja zaposlenih i modernizaciju železnice.

Procenjena vrednost projekta iznosi jednu milijardu kuna, a planira se finansirati zajmom Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), rekao je ministar saobraćaja Siniša Hajdaš Dončić.

Korisnici zajma biti će društva HŽ Infrastruktura, HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo, a njegovim sredstvima finansiraće se otpremnine za višak zaposlenih u tim društvima i investicije potrebne za osiguranje održivog poslovanja i konkurentnosti.

Predstavnici Svetske banke obavili su predprocenu projekta te se očekuje da će pregovori za zajam IBRD biti održani sredinom marta 2015. godine, a odobrenje projekta očekuje se krajem aprila.

Ministar Hajdaš Dončić rekao je da Vlada daje odobrenje za zajam po načelu "sada i nikad više" te da će uz otpremnine, biti upotrebljen za gradnju putnih prelaza, optimizaciju voznog parka HŽ Cargo i informatizaciju HŽ Putnički prevoz.

Prema njegovim rečima, u sastavu HŽ krajem 2011. godine bilo je 17.356 radnika, sad ih je 13.474, a ciljani broj nakon restrukturiranja je 9.400.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: