Za jedan auto 258 prosečnih plata

Najskuplji auto koji je u prošloj godini kupljen u Bosni i Hercegovini vredeo je 228.636 KM (114.318 evra), što je iznos od 278 prosečnih plata u toj zemlji.

Region

Izvor: Tanjug

Nedelja, 25.01.2015.

09:18

Default images
(Foto: Beta/AP, ilustracija)

Ne navodeći ime kupca, sarajevski list "Oslobođenje" ističe da je reč o modelu "Mercedes Benz 350 S" koji, prema priči prodavca jedne od autokuća koja distribuira Mercedesova vozila u BiH, "mora da bude 'slika' karaktera vlasnika, od boje do ostalih performansi, baš kao i odelo koje neka osoba nosi".

"To je automobil premium segmenta, odnosno najluksuznija varijanta s aspekta onoga što je dostupno i što se proizvodi, a što se trenutno nalazi u ponudi", kazao je sagovornik, dodavši kako je to zapravo "najluksuzniji model" pomenutog proizvođača.

Na listi najskupljih automobila koji su kupljeni u BiH tokom prošle godine drugo mesto zauzima auto istog proizvođača i modela, ali je zbog manjih zahteva kupca njegova cena iznosila "samo" 227.276 KM, ili oko četiri prosečne plate manje.

Treće mesto pripalo je Land Roveru vrednom 197.974 KM, a na četvrtom je opet Mercedes Benz S 350, ali sa cenom od 189.647 KM.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prvih deset najskupljih automobila smenjuju se "mercedesi" i "land roveri", pri čemu su u to društvo nekako upali i "maserati Ghibli 3.0", vredan 168.831 KM, koji je zauzeo šestu poziciju i "audi RS 6 AVANT" od 168.474 KM, koji je zaseo na sedmoj poziciji.

Najjeftiniji auto u "Top 10" je Land Rover, čija je vrednost bila 156.088 KM.

Ovakvi automobili iz grupe najskupljih, inače, ne mogu da se vide ni u jednom salonu automobila u BiH, jer se oni kupuju po narudžbini i ne predstavljaju se na malim tržištima, kakvo je bosanskohercegovačko.

U BiH skoro polovina stanovništva nema stalno zaposlenje, a oni koji rade mesečno zarađuju u proseku 823 KM. Uprkos tome, prošle godine, samo u Kantonu Sarajevo, registrovano je 16.000 potpuno novih automobila.

U grupi od 67.444 putnička automobila koja su uvežena u Bosnu i Hercegovinu tokom prošle godine, na koje se ne plaća carina ukoliko su iz Evropske unije, dominiraju vozila starosti između pet i sedam godina, dok je prosek starosti onih koje voze stanovnici BiH znatno viši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: