Orban prodaje struju bez profita

Mađarska vlada je usvojila rezoluciju na osnovu koje će do 28. februara biti osnovana prva državna energetska neprofitna kompanija.

Region

Izvor: B92

Petak, 23.01.2015.

19:03

Default images

Početni kapital iznosiće milijardu forinti (3,22 miliona evra) a rezerve 14 milijardi forinti.

Mađarska razvojna banka imaće vlasnička prava nad državnim pružaocem usluga, navodi mađarski finansijski portal Portfolio.hu.

Osnivanje ENKSZ je u septembru najavio šef kabineta premijera Viktora Orbana, Janoš Lazar, precizirajući da je cilj da kompanija od 2015. snabdeva potrošače električnom energijom, gasom i grejanjem po tržišnim uslovima.

Vlada u Budimpešti očekuje da će državna kompanija biti konkurent postojećim akterima na tržištu, jer će nuditi povoljne cene i kvalitetne usluge.

Orban je još u avgustu 2012. poručio da Budimpešta očekuje žučnu raspravu s Briselom zbog planova da distribucija električne energije domaćinstvima postane neprofitna delatnost. Premijer je tada poručio da vlada mora da nađe rešenje kojim se ne krše načela slobodnog tržišta i slobodnog kretanja kapitala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: