BiH: Mesari ljuti zbog uvoza mesa

Meso i mesne prerađevine koji su prošle godine uvezeni u BiH vredni su oko 143 miliona evra, prenose "Nezavisne novine" podatke Agencije za statistiku BiH.

Region

Izvor: B92

Petak, 23.01.2015.

15:39

Default images
Foto: Tanjug

Novine dodaju da je ta informacija razljutila domaće poljoprivrednike koji poručuju da ih nepravedna konkurencija "baca na kolena".

Potrošače uveravaju da su njihovi proizvodi daleko kvalitetniji od onih koji u BiH stižu iz drugih država, a vlast pozivaju da počne da ih podržava većim iznosima, kao i da pojača kontrole na granicama.

"Zašto bi neko uzimao naše svinje po tri marke po kilogramu, kada može iz nekih država, gde su bile u robnim rezervama, da se dobije za jedan evro, a pritom oni uzmu i subvencije za izvoz tako da nam ta svinjetina ovđe dođe gotovo besplatno", poručuje predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mlekara Republike Srpske Vladimir Usorac.

Dodao je da se "smeće iz čitave Evrope sliva u BiH", kao i da samo roba koja se izvozi iz BiH mora zadovoljavati evropske standarde, dok to nije slučaj i kada je reč o onome što uvozi država.

"Dovoljno je reći da salama košta dve marke, a da nigde u svetu nema mesa žive vage ispod tri marke. Ako neko ima ko može meso da proizvede za deset ili dvadeset feninga, da bi ono na kraju u preradi bilo dve marke, treba da dobije Nobelovu nagradu! Svako zna da je to ono što je u Evropi trebalo da se baci, jer tamo ne zadovoljava ni standarde za ishranu pasa", kritikuje Usorac.

Ogorčen je i predsednik Udruženja poljoprivrednika u BiH Miro Pejić, koji kaže da je problem u tome što poljoprivreda u BiH nema podršku kakva je u državama iz kojih meso i mesne prerađevine uvozi, uz napomenu da su po kvalitetu apsolutno konkurentni.

"Tvrdim da mi proizvodimo puno kvalitetnije meso s obzirom na to da zbog ekonomske situacije ne možemo da primenimo takozvani intenzivni uzgoj, odnosno trpanje kojekakvim vitaminima, premiksima, dodacima, nego se stoka uglavnom odgaja na potpuno prirodan način", objašnjava Pejić.

Međutim, prema njegovim rečima, konkurencija je jaka i teško ju je nadmašiti.

"Trčimo na sto metara sa ljudima koji su se dobro najeli, imaju patike i fino pripremljenu stazu, a mi smo gladni i bosi i krećemo se po trnovitom putu. Jednostavno, to naši političari nazivaju slobodom tržišta, a to je nekorektna i nepoštena utakmica prema poljoprivrednicima u BiH", zaključuje Pejić.

Problem je, ističe predsednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić, i što pilećeg mesa ima tek oko 60 do 70 odsto u odnosu na potrebe trzišta, a taj procenat za goveđe i svinjsko meso još je manji i iznosi tek oko 30 odsto.

"Činjenica je da su ukinute farme, ljudi nisu uspeli da izdrže konkurenciju. Ogromne potrebe za mesom na našem tržištu mi ne možemo da podmirimo. Inače, kod nas su subvencije među većim, ali se očigledno pogrešno daju. Mi ih dajemo u predfazama - za setvu, žetvu i slično. Evropa subvencioniše finalni proizvod", naveo je Vasić.

Inače, prema podacima Agencije za statistiku BiH, izvoz mesa i mesnih prerađevina ostvaren tokom prošle godine iznosio je, tek, 76,6 miliona maraka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: