Rešenje odmah - franak je viša sila

Vlada Hrvatske će ove sedmice poslati u Sabor Predlog zakona kojim će se olakšati položaj oko 60.000 onih koji imaju kredite indeksirane u švajcarskim francima.

Region

Izvor: Beta

Ponedeljak, 19.01.2015.

12:01

Default images
Foto: Freeimages

"Više nema prostora za dugotrajne pregovore jer preti opasnost da jedan veliki broj ljudi naprosto u potpunosti izgubi kreditnu sposobnost, a onda će od toga štete imati i oni i banke", rekao je premijer Hrvatske Zoran Milanović u Vladi povodom naglog rasta vrednosti švajcarske valute.

On je ocenio da je to situacija u kojoj država mora da deluje, jer se radi o višoj sili ili vanrednoj situaciji i poručio da odgovornost moraju da preuzmu i banke.

Ministar finansija Boris Lalovac izjavio je za Hrvatski radio da će Vlada doneti niz mera da bi olakšala život za građane zadužene u švajcarskom franku. On je rekao da je najrealnija opcija intervencija na kamatnu stopu, a da je druga mogućnost fiksiranje kursa. O tome se, kako je dodao, najpre moraju konsultovati pravnici i bankari, prvenstveno Hrvatska narodna banka.

Vlada će, dodao je Lalovac, doneti uredbu o zabrani plenidbe za oko devet odsto građana koji ne mogu da vrate kredite indeksirane u francima.

Udruženje "Franak", koje okuplja dužnike u švajcarskoj valuti, poručilo je danas putem Fejsbuka da su mogući protesti i pozvalo na "opštu mobilizaciju".

Procenjuje se da je u Hrvatskoj još oko 60.000 kredita s klauzulom u švajcarskoj valuti. Reč je uglavnom o stambenim kreditima.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni iznos kredita vezanih uz franak krajem septembra prošle godine bio je 23,7 milijardi kuna.

Od četvrtka, 15. januara, kada je kurs švajcarskog franka naglo porastao, ukupan dug gradhana Hrvatske koji imaju kredite indeksirane u toj valuti porastao je za čak četiri milijarde kuna (533 miliona evra).

Koliki su problemi koje imaju korisnici kredita u švajcarskim francima pokazuje istraživanje Udruženja "Franak", sprovedeno nad 10.000 osoba, koje je pokazalo da je svaki osmi dužnik u poslednje dve godine pomišljao na samoubistvo, navodi HRT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: