Zbog franka misle i na samoubistvo

Hrvatsko udruženje "Franak" zatražilo je od nadležnih hitno uvođenje privremenog moratorijuma na kurs švajcarskog franka.

Region

Izvor: B92

Petak, 16.01.2015.

13:58

Default images
Foto: Beta/AP

Hrvatsko udruženje "Franak" zatražilo je od nadležnih hitno uvođenje privremenog moratorijuma na kurs švajcarskog franka, dok je bosanskohercegovačko udruženje "Švajcarac" najavilo mogućnost radikalnih mera - izlazak na ulice i odustajanje od otplate kredita.

Mera moratorijuma bi se, kako navode u udruženju "Franak", odnosila isključivo na kredite s valutnom klauzulom u švajcarskim francima (ĆF) , sve do donošenja konkretnih dugoročnih mera, preneo je regionalni portal Seebiz.

Ovo hrvatsko udruženje zahteva donošenje uredbe sa zakonskom snagom, kojom će se intervenisati i odrediti kurs kredita indeksiranih frankom po početnom kursu i definisati da se nadalje primenjuje fiksna kamatna stopa, jednaka početnoj kamatnoj stopi.

Zahtevaju i povraćaj preplaćenih sredstava dužnicima na osnovu nezakonitih promena kamatne stope, kao i propisivanje metodologije određivanja fiksnog dela kamate, na bazi početne kamatne stope iz ugovora, i početnog parametra za sve ostale postojeće kredite s promenljivom kamatnom stopom u kunama i s valutnom klauzulom u bilo kojoj stranoj valuti.

U bosanskohercegovačkom udruženju "Švajcarsac" kažu da su rast franka "doživeli kao atomsku bombu" i dodaju da je oko 50.000 stanovnika BiH neposredno ili posredno pogođeno najnovijim rastom vrednosti franka, nakon što je Centralna banka Švajcarske saopštila da odustaje od trogodišnjih napora da veštački održi kurs.

U Udruženju navode da u BiH ima 9.802 korisnika kredita u švajcarskim francima, od toga 6.100 u Federaciji, a 3.702 u Republici Srpskoj, tako da je ugroženo oko 50.000 stanovnika BiH, prenosi portal Kliks.

"Ljudi koji su vraćali kredit devet godina, sada moraju da vrate bankama više nego što su uzeli od banke na početku", kaže predsednik tog udruženja Kemal Duraković.

"Dobio sam poruke da neki naši članovi pomišljaju na samoubistvo, jer ne znaju kako dalje. U poslednje tri-četiri godine imali smo 19 samoubistava naših članova, korisnika kredita u švajcarskim francima", naglasio je on.

Iako, kako kaže, od vlasti ne očekuje neke konkretne mere, pozvao je sve nadležne strukture da pomognu unesrećenim građanima.

"Od Agencije za bankarstvo FBiH ne očekujemo ništa konkretno. Očekujemo da oni ovim samo stvaraju dodatni profit, jer su u saradnji sa bankama. Imali su do sada mnogo prilika da nam pomognu, ali nikada ništa nisu uradili. Kontaktiraćemo nadležne državne institucije. Ali planiramo i radikalne mere, jednostavno, da ne vraćamo kredit, izađemo na ulicu i pred Veće ministara", kazao je Duraković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: