"Najteža godina od rata do danas"

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić ocenio je da je prošla 2014. bila najteža i za ekonomiju i za građane BiH od rata do danas.

Region

Izvor: Beta

Petak, 02.01.2015.

14:47

Default images

Kozarić je u intervjuu Radiju Slobodna Evropa rekao da su poplave u maju i avgustu, protesti građana u februaru i izbori u oktobru, izazovi kojima je BiH bila izložena.

"Ekonomija jeste bila usporena, a desila se prirodna katastrofa, veliki broj građana je pogođen poplavama, štete se mere milijardama. Desila se i donatorska konferencija, ali novac ne dolazi onom dinamikom koju smo mi planirali tako da građani na terenu još uvek ne osećaju poboljšanje", kazao je Kozarić.

Upitan zašto su drastično smanjene investicije u BiH u prošloj godini, Kozarić je kazao da je glavni razlog politička nestabilnost.

"Nakon oktobarskih izbora svi s nestrpljenjem očekujemo da se vlast kompletira i da se obećanja koja su data tokom oktobarske kampanje realizuju. Projekcije govore da bi ekonomski rast trebao da bude oko 2,5 odsto u 2015. godini, čak MMF je nešto optimističniji i daje prognozu ekonomskog rasta od 3,5 posto, a EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj) od 2,7 odsto", rekao je Kozarić.

On je ocenio da ako rast bude 2,5 odsto to će opet biti jedan blagi oporavak sa realnim šansama da se to desi ako vlasti profunkcionišu i posvete se ekonomiji.

"Znači da ekonomija bude u prvom planu, nezaposlenost koja je najveća u regionu 27,5 odsto i najveći problem ekonomije sigurno je da će biti izazov onima koji budu donosili odluke u BiH", rekao je Kozarić.

Istakao je da je BiH zadužena 8,1 milijardu ili 28,9 posto učešća u BDP - u.

Obaveze koje BiH u narednoj godini treba ispuniti je 598 miliona uplata prema finansijskim institucijama MMF-u, Svetskoj banci, Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

"Dakle, BiH je umjereno zadužena zemlja, ali problem naše zaduženosti je što kreditna sredstva idu u budžetsku potrošnju, a ne u investicije", istakao je Kozarić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

18 h

Podeli: