HR: Koliko će poskupeti nekretnine

Od 2015. godine u Hrvatskoj na snagu stupaju zakonske odredbe prema kojima će se na građevinsko zemljište plaćati PDV, što bi moglo povećati cenu nekretnina.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 21.12.2014.

13:41

Default images

Predsednik Udruženja građevinara pri Hrvatskom udruženju poslodavaca Zdenko Karakaš kaže da će novi način oporezivanja građevinskog zemljišta verovatno podići cene po kvadratu stambene površine.

"Intenzitet rasta cene zavisiće od udela vrednosti zemljišta u vrednosti nekretnine", kaže Karakaš.

On napominje da građevinska zemljišta, zavisno od lokacije, imaju različitu vrednost, zavisno od lokacije, pa će se za jeftinija zemljišta u apsolutnom iznosu naplaćivati manje, a za skuplja više poreza.

"Rast cene trebao bi biti manje izražen kod stambenih objekata, gde na jednom zemljištu niče više stanova, nego kod porodičnih kuća. Kod stambenih četvorospratnica, koji su najčešći tip stambene gradnje, cene stanova mogle bi zbog oporezivanja građevinskog zemljišta PDV-om porasti između šest i osam odsto", procenjuje Karakaš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: