Rumunski IT inženjer - posao snova

Rumunski informatičari ne žele da odlaze iz svoje zemlje, jer smatraju da na Zapadu ne bi mogli da imaju bolji standard od onog koji trenutno imaju.

Region

Izvor: Tanjug

Subota, 20.12.2014.

14:19

Default images

"Nema smisla otići na Zapad", rekao je inženjer Tjudor Konstantin iz firme "Evozon" u Klužu za hrvatski portal ICTbusiness.info.

On je precizirao da inženjer sa sedam godina iskustva, koliko i on ima, zarađuje 1.700 evra mesečno, a da bi mu za život kakav sebi može da priušti u u Klužu u Rumuniji, u Njujorku, trebalo bi da ima platu od 8.000 evra.

"To je teško izvodljivo u mom poslu i zato nema smisla otići", rekao je Konstantin koji je u obračun uzeo stanarinu, režije, hranu, prevoz i izlaske.

Portal podseća da je Rumunija u proteklih deset godina doživela značajan uzlet na polju informatičkih tehnologija (IT), da su pridobili brojne klijente za brigu o softveru, da sjajno posluju po pitanju usluga autsorsinga (outsourcing) i da "sve izgleda idealno" - što se odrazilo i na plate radnika u tom sektoru.

U ovoj poslednjoj deceniji, softverski inženjer u Rumuniji je pet puta povećao svoja mesečna primanja, a samo u sledećoj godini bi njihova plata trebalo da bude 15 odsto veća nego u ovoj.

"To je najbolji pokazatelj koliko im dobro ide, a neće stati sve skupa tako brzo", piše ICTbusiness.info, precizirajući da je prosečna plata u Rumuniji 400 evra, a da njihovi prosečni inženjeri u IT sektoru imaju i do pet ili šest puta veća primanja.

Dobre prilike u IT sektoru u Rumuniji, prema oceni portala, "nisu došle preko noći". Rumunija je prepoznala svoju geografsku poziciju, povezala se s azijskim zemljama, ponajviše Kinom, pa tako i krenula u ulaganje na IT planu i za manje od deset godina su stigli tu gde jesu.

Uz ocenu da im se to itekako isplatilo, u tekstu se naglašava da je to smernica i za ostale i da bi ovaj deo Evrope bio još bolje pokriven, ako bi se uspostavila neka saradnja sa Rumunijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: