Mencinger ima podršku-STOP prodaji

Više od stotinu slovenačkih intelektualaca potpisalo je peticiju kojom su pozvali vladu na prekid privatizacije državnih firmi i banaka.

Region

Izvor: B92

Subota, 20.12.2014.

13:33

Default images

Oni su naveli da se radi o "rasprodaji" koja se sprovodi u nepovoljnim uslovima i pod pritiskom, objavili su lokalni mediji.

"Protivimo se takvoj rasprodaji koja je za Sloveniju na dugi rok štetna", navode u peticiji potpisnici, među kojima su mnoga poznata i ugledna imena iz akademskog i kulturnog miljea, pravnici i sociolozi, pa i nekoliko ekonomista.

Peticiju protiv privatizacije potpisali su i trojica nekadašnjih sudija Ustavnog suda, više univerzitetskih profesora i bivši predsednik slovenačkog parlamenta France Bučar.

Među potpisnicima je i poznati makroekonomist starije generacije Jože Mencinger, koji već niz godina tvrdi da prodaja državnih firmi može Slovence dovesti u situaciju da postanu "nadničari u vlastitom vinogradu" i da za "rasprodaju" nema ni pravih privrednih razloga.

Potpisnici peticije tvrde da i sama vlada premijera Mire Cerara u poslednje vreme shvata da opsežna privatizacija nije dobra, niti korisna, ali se Cerar brani kako su privatizacijska obećanja data Evropskoj uniji i akterima na finansijskom tržištu.

Intelektualci zahtevaju da Cerarova vlada opozove prodaju 15 velikih preduzeća i banaka, koje su obećali pređašnja vlada i tadašnji parlament i da se ne donosi novi paket iz portfelja državne imovine namenjen prodaji, uz strateški plan koji je najavila nova vlada.

Od 15 državnih udela u preduzećima i bankama u privatizacijskom paketu do sada su prodata samo tri, a najviši iznos do sada je dobijen prodajom "Aerodroma Ljubljana" nemačkoj kompaniji "Fraport".

Na stavove u vezi sa privatizacijom osvrnuo se u razgovoru za novi broj nedeljnika "Mladina" premijer Miro Cerar, potvrdivši kako i sam nije sklon prodaji strsteških preduzeća, ali je i upozorio da sadašnju vladu partneri stalno upozoravaju na potrebu privatizacije i smanjivanja uloge države u privredi.

Cerar je spomenuo primere slovenačkih preduzeća koja su imala teškoće, ali su poslovno počela odlično da funkcionišu kada su ih preuzeli strani vlasnici, zbog čega je skeptičan oko potrebe prodaje strateških firmi.

"Nisam za to da prodamo sve naše 'dragulje'. No, u inostranstvu mene i ministre finansija i spoljnih poslova uvek pitaju šta je s privatizacijom. Istina je, dali smo obavezu da ćemo prodati 15 preduzeća i banaka, o tome stalno pitaju i predsednik Evropske komisije Žan-Pol Junker i drugi lideri", objašnjava Cerar.

Premijer je dodao da se tokom predizborne kampanje zauzimao da se ne prodaju važna strateška preduzeća, poput Telekoma Slovenije, ali da su u nekim postupcima privatizacijski procesi iz tog paketa otišli predaleko, pa se neće moći zaustaviti.

Kao najozbiljniji kandidat za kupovinu Telekoma Slovenije spominje se "Deutsće Telekom", koji je na tenderu ušao u drugi krug i najuži izbor, prenosi Hina.

Najavljuje se da bi Telekom Slovenije, bude li ponuđena prihvatljiva cena, mogao biti prodan u prvom kvartalu naredne godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: