Bugari i gas: Bićemo broj jedan

Bugarska je spremna da, umesto projekta Južni tok, na svojoj teritoriji izgradi centar za distribuciju gasa na evropskom nivou, rekao je premijer Bojko Borisov.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 11.12.2014.

13:00

Default images

"Možemo da izgradimo centar za skladištenje gasa u Varni, gde su iz Crnog mora trebalo da izađu cevi planirane za gasovod Južni tok", izjavio je Borisov, a prenosi ruska agencija Tas.

On je dodao da bi Evropska komisija, prema planu njenog presednika Žana-Kloda Junkera, mogla da finansira gradnju postrojenja za skladištenje tečnog gasa, koje bi tu bilo popunjeno, a zatim gas isporučivan ostatku Evrope.

"Evropska unija će donirati sredstva za ovo čvorište. Pravimo distribucioni centar EU u Varni, i mi smo broj jedan u smislu diverzifikacije", rekao je Borisov.

Prema njegovim rečima, ovakav centar je u interesu Bugarske, ali i čitave Evropske unije, zbog čega Bugarska nudi EU i celoj Evropi "savršenu mogućnost pozicioniranja gasnog čvorišta u Bugarskoj, a ne u Turskoj".

Borisov je naložio svim ministrima da o ovoj inicijativi obaveste sve zainteresovana strane.

Kako podseća ruska agencija, predsednik Rusije Vladimir Putin je 1. decembra posle razgovora sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom rekao da Rusija obustavlja projekat gradnje gasovoda Južni tok, i da je spremna da izgradi gasni centar na tursko-grčkoj granici za snabdevanje jugoistočne Evrope tim važnim energentom, kako bi se kompenzovao gubitak Južnog toka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: