Bugari: Bićemo žrtveno jagnje Rusa

Rusija još nije zvanično iznela svoj stav o sudbini gasovoda Južni tok, pa Bugarska ne može to da komentariše.

Region

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.12.2014.

10:37

Default images

Ovo je izjavila zamenica bugarskog premijera Meglena Kuneva komentarišući izveštaje o otkazivanju izgradnje Južnog toka.

Kuneva je novinarima u Sofiji rekla da Bugarska želi projekat koji je ekonomski isplativ i usklađen sa propisima Evropske unije, prenosi agencija BTA.

Neimenovani izvor iz EU izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina, da Rusija još nije dobila od Bugarske odobrenje za početak izgradnje Južnog toka, smatra pokušajem Rusije da se Bugarska okrivi za neuspeh projekta od koga u stvari odustaje zbog ekonomske neisplativosti.

"Izgradnja Južnog toka košta mnogo. U uslovima kada cene nafte i gasa idu na dole, gradnja tog gasovoda nije ekonomski povoljna. Taj projekat koštao bi Gasprom mnogo novca i sada mu je zgodno da nađe malu Bugarsku i okrivi je za neuspeh projekta", kazao je sagovornik Interfaksa iz EU.

"EU nikada nije rekla da joj se Južni tok ne dopada. Mi smo samo upozoravali da ako kompanija hoće da pravi posao u EU, to mora da bude u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije, to jest mora da se poštuje Treći energetski paket. Isto kao što bi evropska kompanija, ako bi htela da radi u Rusiji, morala da poštuje rusko zakonodavstvo", naglasio je izvor.

Na pitanje da li će odustajanje od izgradnje Južnog toka ugroziti snabdevanje Evrope gasom, sagovornik agencije je kazao da EU nema problema sa zalihama gasa.

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je tokom posete Turskoj rekao da ako Evropa ne želi da sprovede (projekat) "Južni tok", onda on neće ni biti sproveden", ocenivši da Evropska unija vrši pritisak na Bugarsku, koja trećinu svog gasa dobija iz Rusije.

On je kazao da je projekat "Južni tok" u fazi kada mora da počne "izgradnja gasovodnog sistema u Crnom moru", ali da Rusija još nije dobila od Bugarske odobrenje za to.

"Investiranje stotina miliona dolara u gasovod, koji bi morao da se zaustavi na ulazu u bugarske vode je jednostavno apsurdno. Nadam se da to svako razume", naglasio je Putin. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da najave o obustavljanju izgradnje Južnog toka nisu dobra vest za Srbiju, koja je bila lojalna tom projektu. Vučić je izjavio da nije srećan zbog Putinove izjave da se na projekat Južni tok stavlja tačka, ali je poručio da građani Srbije ne treba da brinu.

S druge strane, neimenovani izvor EU rekao je ranije danas kako u Evropskoj uniji smatraju da je pravi razlog za odustajane Rusije od međunarodnog gasovoda Južni tok ekonomske neosnovanost tog projekta zbog pada cena goriva.

Povodom najava o otkazivanju gradnje gasovoda oglasili su se i u Austriji.

Austrijska naftna kompanija OMV, koja je potpisala ugovor o izgradnji gasovoda Južni tok kroz Austriju, iznenađena je najavom obustave realizacije tog projekta. Dok je austrijski proizvođač čelika "Voestalpine" , koji u saradnji sa ruskim koncernom OMK pravi cevi za gasovod, povodom aktuelnih informacija o obustavi projekta saopštio je da je u kontaktu s ruskim partnerima i da dogovrena isporuka još nije obustavljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: