"Škriljcima do energetske slobode"

Mađarska će početi eksploataciju gasa iz nekonvencionalnih izvora da bi smanjila zavisnost od Rusije, rekao je Atila Njikoš iz mađarske Agencije za energetiku.

Region

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.11.2014.

21:59

Default images

Zalihe gasa u niskopropusnim ležištima Mađarske, uključujući škriljce, se procenjuju na oko 1.500 milijardi kubnih metara, što bi zemlji bilo dovoljno za više od 120 godina sadašnje potrošnje, prenela je češka agencija ČTK.

Mađarska, prema Njikošu, želi da postane jedna od malobrojnih evropskih zemalja koje će početi eksploataciju potencijalno obimnih nekonvencionalnih ležišta gasa. Ona su počela intenzivnije da se koriste tek u prošloj deceniji u SAD zahvaljujući razvoju tehnologije eksploatacije. Međutim, u Evopi takvu tehnologiju podržava samo nekoliko zemalja.

"Ako nekonvencionalni gas u Evropi ostane pod zemljom, pored njega će biti sahranjena i evropska energetska sloboda", rekao je Njikoš agenciji AP na marginama konferencije.

Mađarska već ima na nalazištima nekonvencionalnog gasa stotine istražnih bušotina, a iz jedne od njih kanadska firma Falkon TXM komercijalno koristi manji obim sirovina. Zemlja je 80 odsto zavisna od gasa iz Rusije.

Većina zemalja srednje i istočne Evrope je zavisna od uvoza gasa iz Rusije i traži nove izvore isporuka. Najveće ambicije za korišćenje gasa iz škriljaca ima Poljska, gde su rudarske kompanije napravile 67 istražnih bušotina. Vađenje gasa iz škriljaca se priprema u Rumuniji i Ukrajini.

Većina evropskih zemalja takve aktivnosti blokira iz straha od zagađenja životne sredine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: