BiH: Nismo slali tuđe jabuke Rusima

Voće i povrće koje je proteklih meseci izvezeno u Rusku Federaciju ima valjanu dokumentaciju, objasnili su iz nadležnih institucija u BiH.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2014.

10:33

Default images

Kako je istaknuto, proizvodi ne dolaze iz neke od zemalja Evropske unije, kako je Moskva sumnjala.

Vlasti BiH odgovorile su na nedavni zahtev Rusije za proveru fitosanitarnih sertifikata za izvezene jabuke i kruške.

"Apsolutno, sertifikati koji su izdati su validni i poklapaju se s našom proizvodnjom", kazao je predstavnik Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Dušan Nesković, a prenosi portal Indikator.ba.

U 10 meseci ove godinu u Rusiju je izvezeno više od dve hiljade tona jabuka, a prošle godine svega 10 tona. Takođe, izvezene su 94 tone krompira, za razliku od prošle godine kada krompir uopšte nije plasiran na rusko tržište.

Upravo zato, kaže Nešković, Rusija je zatražila i podatke o površinama, asortimanu i prinosima za sve vrste poljoprivrednih kultura.

Prema njegovim rečima, količine koje su do sada isporučene Ruskoj Federaciji veće su nego prethodnih godina, ali su daleko od onih koje BiH može da izvozi na to tržište.

Isti izvor podseća da ruski mediji danima pišu o tome da Moskva želi da otkloni svaku sumnju da se na njeno trzište posredstvom BiH plasiraju proizvodi iz Evropske unije, što je zabranila kao odgovor sankcijama prouzrokovanih krizom u Ukrajini.

Prema informaciji Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), tri puta veći izvoz proizvoda u odnosu na prošlu godinu je očekivan.

Dodaju i da zahtev s ruske strane smatraju legitimnim.

"Ukoliko UIO BiH bude dobila bilo kakav zahtev za posebnu kontrolu firmi koje su se bavile izvozom tih proizvoda u Rusiju, mi ćemo to naravno ispuniti, istog momenta kada to od nas bude traženo", kazao je portparol UIO BiH, Ratko Kovačević.

Za striktnu kontrolu zalažu se i privrednici smatrajući da je bolje da država strogo kontroliše izvoz, nego da oni ostanu bez velikog tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: