Šta će bankari, seku im otpremnine?

Vlasnici banaka u Crnoj Gori jedinstveni su u stavu da suspenduju granski kolektivni ugovor (GKU) koji je do sada važio za zaposlene u bankarskom sektoru.

Region

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

11:37

Default images

Time će se otpremnine za zaposlene koji budu proglašeni tehnološkim viškom - prepoloviti.

Umesto dosadašnjih otpremnina koje su iznosile 24 do 36 ličnih ili prosečnih dohodaka, u zavisnosti od toga kako je zaposlenom odgovaralo, radnici će dobijati 12 do maksimalno 18 prosečnih neto zarada kod poslodavca, prenosi podgorički Dan.

Predsednica Sindikata banaka, Lidija Pejović, kaže da su pregovori o izmenama i dopunama GKU za banke i druge finansijske organizacije, počeli još marta 2013.

Istakla je da su poslodavci tražili da se sva davanja koja se odnose na zaposlene ili ukinu ili drastično smanje, prevashodno naknade za slučaj tehnološkog viška, koje bankari, kako je rekla, pod plaštom ekonomske krize sprovode veoma često.

"U ponudi koju smo dobili od Udruženja poslodavaca za izmene i dopune GKU ni u jednom slučaju nije zadržan postojeći obim prava, a kamoli unapređen, niti je prihvaćen bilo koji predlog koji bi vodio većoj i boljoj pravnoj zaštiti zaposlenih", rekla je Pejović.

Dodaje da nije reč o socijalnom dijalogu, ili o kolektivnom pregovaranju, već, kako je rekla, o naredbi - uzmi ili ostavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: