"Danas Ina, sutra Hrvatska"

Radnici naftne kompanije Ina protestuju u Zagrebu, tražeći od premijera Hrvatske Zorana Milanovića da se izjasni o njihovim zahtevima za očuvanje te firme.

Region

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.11.2014.

12:19

Default images

Pod sloganom "Danas Ina, sutra Hrvatska", radnici traže da se hrvatska vlada izjasni o sudbini kompanije, čiji je većinski partner mađarska grupa MOL, koja zapošljava 12.000 radnika.

Oko 1.500 radnika Ine je na skupu, a pridružili su im se i zaposleni Imunološkog zavoda koji nisu primili nekoliko zaostalih plata, piše agencija Hina.

Sindikati Ine, koji su organizovali protest zbog najava gašenja sisačke Rafinerije i njenog pretvaranja u skladište naftnih derivata iz Mađarske, protive se uništavanju istraživanja i proizvodnje, izdvajanju poslova iz kompanije i otpuštanju radnika Ina Grupe.

Oni tvrde da su ugroženi nacionalni interesi pogubnim odlukama Uprave Ine, koja je pod kontrolom MOL-a.

Zahtevamo da Ina ostane domaća, celovita, vertikalno integrisana kompanija, koja će se modernizovati, razvijati, širiti tržišta, biti ponos i perjanica hrvatske privrede, kao što je to bila decenijama, poručili su sindikalci.

Ova kompanija poznata je i iz sudskih procesa nekadašnjem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, koji je, između ostalog, optužen da je primio mito da bi MOL-u dao većinska upravljačka prava u Ini.

Istovremeno, kako je javila HRT, danas je odloženo pripremno ročište na kojem je trebalo da bude određen datum početka suđenja u odsustvu predsedniku uprave MOL-a Žoltu Hernadiju. On je optužen da je podmitio bivšeg premijera i predsednika HDZ Ivu Sanadera koji mu je zauzvrat, navodno, prepustio upravljačka prava u Ini.

Odbrana je zatražila odlaganje zato što je Služba za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) predložila nove dokaze pa im je potrebno vreme da ih prouče. Sledeće ročište najavljeno je za 8. decembar.

USKOK tvrdi da je šef MOL-a 2008. i 2009. Sanadera podmitio s deset miliona evra kako bi u madjarsku korist izmenio međudeoničrski ugovor u Ini. Sanader je zbog primanja mita od Hernadija, ali i ratnog profiterstva u slučaju Hipo, prvo osudjen na deset godina zatvora, ali je Vrhovni sud kaznu smanjio na osam i po godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: