U CG penzije neće biti umanjene

Penzije u Crnoj Gori 2015. godine neće biti umanjene, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković.

Region

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.11.2014.

20:42

Default images

Prenevši takvu odluku Vlade, Bošković je novinarima rekao da bi penzije, na osnovu trenutnih ekonomskih parametara, od 1. januara iduće godine morale biti umanjene 0,48 odsto, ali da će Vlada pripremiti izmene zakona koje bi to onemogućile.

Bošković je, ipak, upozorio da se mora tražiti "održivi model" usklađivanja penzija, jer, kako je objasnio, pritisak na Fond penzijsko-invalidskog osiguranja je veliki.

Od 2004. do 2012. godine izdaci države za penzije porasli su 178 odsto, od čega se 123 odsto odnosi na porast samih penzija, a 55 odsto na porast broja penzionera, naveo je Bošković.

Predviđeno je da crnogorski Fond PIO u ovoj godini za penzije isplati 401 milion evra, 66 miliona evra više nego pre četiri godine.

Deficit penzijskog Fonda Crne Gore u ovoj godini, prema rečima Boškovića, iznosiće 36,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: